Sánchez afirma a València que les campanyes de vacunació contra el coronavirus podrien estar al maig

El president demana “disciplina col·lectiva” per a superar la segona onada i esperar dues setmanes per a veure els efectes de les mesures.

Pedro Sánchez aquest dijous a València

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defés aquest dijous que la campanya de vacunació contra el coronavirus “podria estar llesta” d'ací a sis mesos, al maig, coincidint amb la fi de l'estat d'alarma que va implementar l'executiu central fa dues setmanes. Sánchez afirma que les noves vacunes, acompanyades amb el canvi d'estació, “ens ajudaran a recuperar progressivament aquesta nova normalitat”.

Sánchez ho ha dit a València, al Museu de les Ciències Príncep Felip, on ha presentat el pla de recuperació, transformació i resiliència de l'economia espanyola amb el qual pretén impulsar “una nova modernització” del país i fer front a la crisi generada per la pandèmia. Un pla, ha destacat Sánchez, “en què la Comunitat Valenciana jugarà un paper important”. En l'acte ha estat acompanyat pel president de la Generalitat, Ximo Puig; pel president de les Corts, Enric Morera, i per altres autoritats, així com per empresaris valencians i agents socials.

Segons ha explicat, aquesta segona onada té característiques diferents, per la qual cosa la resposta s'ha d'adequar a les noves circumstàncies. El líder del govern espanyol ha defés que el país compta amb “tres pilars” basats en una “estratègia nacional”, amb indicadors comuns, amb “accions concertades” que tenen un suport constitucional que és l'estat d'alarma, i una “avaluació regular” en comú que fa el Consell Territorial de Sanitat cada setmana. “Basant-nos en aquests tres eixos i seguint els temps que marquen els científics, estic convençut que tornarem a doblegar la corba com vam fer en la primera onada”.

L'objectiu “ambiciós” que s'ha marcat l'executiu de Sánchez és aconseguir una incidència acumulada de 25 contagis per cada 100.000 habitants cada 14 dies. En aquest sentit, ha dit que s'ha d'esperar entre dues i tres setmanes per a veure els efectes en la pandèmia de les mesures que s'han pres, com el toc de queda nocturn, les reduccions de grups de persones en espais públics i privats o els tancaments perimetrals. “Ara necessitem la mateixa disciplina col·lectiva que en la primera onada”, ha assegurat.

Sánchez defensa la via valenciana de l'acord enfront de la provocació

Pedro Sánchez ha reivindicat l'exemple de la "via valenciana" contra la pandèmia de coronavirus i les seues conseqüències, que contrasta amb la via de la "provocació constant", que cal abandonar "d'una vegada per sempre més, definitivament, en el conjunt del país". Aquesta via valenciana, sobre la qual Sánchez ha mostrat la seua "satisfacció i orgull", així com "una mica d'enveja", demostra en opinió del president que l'acord entre forces polítiques "és possible i l'única alternativa que ens podem permetre en la situació actual".

El president de la Generalitat ha indicat que el fet que la ronda de presentacions d'aquest pla s'inicie a València és "un reconeixement" a l'esforç col·lectiu de la societat valenciana, que en aquest temps "tan complex, on ja hi ha prou problemes com per a crear-ne altres superflus". El cap del Consell ha articulat aquesta via valenciana, basada en tres pilars. El primer és "l'acord" perquè, segons Puig, la societat valenciana ha demostrat que "és l'hora dels ponts, no dels murs", i s'hi han tancat tres pactes, un social, un institucional i un polític, secundat pel 90% de les Corts, que inclouen 1.068 mesures per a la recuperació.

El segon pilar és la "serenitat", un clima que ha imperat en el parlament valencià, els sindicats, la patronal i la societat civil, mentre d’altres territoris fan de "la confrontació, el caos i la fractura" la seua resposta "irresponsable" contra el virus. Puig ha citat en tercer lloc les "aliances" entre administracions i empreses, la cooperació entre publicoprivada perquè tot el teixit productiu aprofite les oportunitats que brinda Europa i supere les deficiències estructurals, i les empreses generen ocupació i prosperitat.

Puig demana que les autonomies es guien per l'interés general

Ximo Puig ha afegit que és hora del patriotisme cívic i que Espanya i la Comunitat Valenciana podran tirar avant. Per això cal, segons el cap del Consell, que “les comunitats autònomes actuen com el que són, com a Estat, i guiades només per l'interés general, perquè no és possible estar en la queixa permanent”. El president de la Generalitat ha defés que la cogovernança obliga les comunitats autònomes a assumir les seues “obligacions”. Així, el president ha afegit que “ara és moment d'avaluar amb bisturí i de respondre, en cada moment i en cada lloc, amb proporció i guiats pels experts”.

Un acord per aprovar els pressupostos generals de l'Estat de 2021

D'altra banda, el president del govern ha fet una crida a un acord que permeta aprovar els pressupostos generals de l'Estat de 2021 "a temps", perquè, segons ha defensat, "si Espanya acorda, Espanya guanya". Sánchez ha dit que els pressupostos estan "perfectament alineats" amb el pla de recuperació i la seua aprovació a temps és "fonamental" per al seu correcte desenvolupament, perquè "hi ha coses que no poden esperar". "Tots som conscients que no hi ha alternativa a uns pressupostos de país i progressistes, perquè la crisi del coronavirus afecta a tots", ha asseverat el president, per la qual cosa ha instat a "transcendir la miopia de les línies roges" i "els clàssics interessos enfrontats".

En aquest sentit, el president ha assegurat que la ruta de la recuperació econòmica després de la crisi provocada per la pandèmia "està traçada" i el que resta és "posar-nos en marxa", raó per la qual ha demanat la participació "activa i entusiasta" de tots.

Per la seua banda, Puig ha proposat a Sánchez caminar cap a l'harmonització fiscal i corregir amb urgència la insuficiència del finançament autonòmic, per a així reduir la desigualtat entre ciutadans en funció del seu territori.

També et pot interessar

stats