Salvador Peiró: "Ara toca reduir contactes en qualsevol lloc de reunió"

L'especialista en salut pública alerta que hi ha una "onada clara" de contagis i demana mesures per a detindre el virus.

Entrevista a l'investigador Salvador Peiró

L'especialista en medicina preventiva i salut pública i investigador de Fisabio Salvador Peiró s'ha mostrat favorable, en una entrevista en À Punt NTC, a mantindre tres setmanes més les restriccions a l'oci nocturn i l'hoteleria a la Comunitat Valenciana, tal com té previst la Generalitat. "És el més prudent en aquest moment", ha dit. Les limitacions, en vigor des del 15 d’agost, expiren aquest diumenge després que s'hagen prorrogat ja una vegada. Per això, el govern valencià podria anunciar la nova extensió entre aquest divendres i dissabte, segons ha pogut saber À Punt.

Davant les crítiques llançades des del sector hoteler pel manteniment de les restriccions, Salvador Peiró, que forma part del comité d'experts que assessora Ximo Puig sobre la Covid-19, ha sigut taxatiu: "Ara toca reduir contactes en qualsevol lloc de reunió". Segons ha puntualitzat, cal anar més enllà i no entendre la mesura com una manera de culpabilitzar l'oci nocturn i l'hoteleria pel creixement de positius dels últims dies. La realitat evidencia, ha dit, que aquests llocs generen ambients on el virus es propaga amb més facilitat i els contagis són més freqüents perquè hi ha més proximitat entre les persones, que es lleven la mascareta per a consumir.

La Comunitat Valenciana es manté com la segona autonomia amb menys incidència acumulada de contagis per cada 100.000 habitants en catorze dies, només per darrere de les Illes Canàries. Tot i això, l'epidemiòleg ha advertit que la situació és "molt complicada" a Espanya i moltes autonomies properes al territori, com ara Catalunya, Múrcia o Madrid, i a tot Europa en general. "Estem veient una onada clara", ha assegurat Peiró. I en eixe context, ha advertit que si no es prenen mesures per a frenar l'avanç de la pandèmia, pot haver-hi problemes en dues o tres setmanes.

L'investigador recomana restringir al màxim els contactes socials, especialment amb persones no convivents al mateix habitatge. La Generalitat continua recomanant que les reunions no superen les deu persones, però en altres comunitats com Astúries ja han rebaixat la xifra a sis. Preguntat al respecte, Salvador Peiró ha insistit que no hi ha "un número màgic", però ha recalcat que tindre contacte amb persones amb qui no es conviu suposa un problema afegit en cas que calga rastrejar la traçabilitat de possibles contagis en un brot.

La ventilació, clau

L'expert en salut pública ha incidit en la importància que té ventilar els espais per a evitar la propagació del virus i ha explicat que les autoritats treballen en noves estratègies que inclouran mesuradors de CO2. Aquests dispositius serviran per a determinar com de carregat està l'ambient i indicaran quan cal ventilar una habitació. Traslladat a una classe escolar, ha assenyalat, permetrà que es ventile cada determinat temps segons establisca el mesurador de manera específica. En qualsevol cas, Peiró ha recordat que la ventilació no és només fonamental en col·legis, sinó en qualsevol espai tancat, com ara restaurants, bars o gimnasos. I de cara a l'hivern, caldrà plantar cara al fred: "Si toca, anirem amb més roba o s'haurà d'apujar la calefacció", ha dit.

També et pot interessar

stats