Salvador Illa descarta un nou confinament domiciliari per a frenar la tercera onada

El ministre reitera que el 70% de la població estarà vacunada contra la Covid a l'estiu.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que l'estratègis de vacunació està funcionant
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que l'estratègis de vacunació està funcionant

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha descartat aquest dissabte un nou confinament domiciliari per a doblegar la corba de la tercera onada de la pandèmia. "L'estat d'alarma ha funcionat i funciona. Estem a favor de mesures eficaces, però totes han de tindre la cobertura legal, les màximes garanties jurídiques", ha insistit.

Pel que fa a la possibilitat d’ampliar l’horari del toc de queda més enllà del que estableix l’estat d’alarma (entre les 22 hores i les 7 del matí), el ministre ha afirmat que “si cal canviar aquesta franja horària” es decidirà amb totes les autonomies en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

En aquesta línia, la Junta de Castella i Lleó ha publicat aquest dissabte al Butlletí Oficial de la Comunitat noves mesures restrictives i ha avançat a les 20 hores les limitacions a la mobilitat nocturna. El Ministeri de Sanitat ha rebutjat aquesta modificació de la normativa i ha demanat que es trasllade aquesta petició de forma oficial abans de ser aprovada, com ja han fet altres comunitats.

A més, Illa ha tornat a dir que el 70% de la població espanyola estarà vacunada a l'estiu. “Aquest és l’objectiu del govern”, ha subratllat.

Illa ha assegurat que fins ara ja “l'estratègia de vacunació està funcionant”. Des del 27 de desembre passat s'han administrat 1.139.000 dosis, que representen el 70% de les vacunes rebudes. “El ritme de vacunació és òptim. Hem assolit la velocitat de creuer”, ha dit Illa. Espanya és el nové país del món i un dels primers de la Unió Europea que més ha vacunat, ha insistit el ministre.

El govern espanyol va informar aquest divendres que Espanya només rebrà la pròxima setmana el 56% de les vacunes de Pfizer, després que la farmacèutica ha informat d'un retard en l'entrega de dosis a tots els països del món. Per aquest motiu, el govern facilitarà més dosis de la pròxima remesa a les comunitats autònomes que més han vacunat fins ara, per tal de garantir que poden administrar la segona dosi a les persones que ja han rebut la primera.

"Els instruments actuals són suficients per a superar la tercera onada"

El ministre també ha reconegut que les xifres de la situació epidemiòlogica de l’última setmana “són molt preocupants”, amb una pressió hospitalària en augment, 270.000 casos notificats en els últims 14 dies, una incidència acumumulada a 14 dies per cada 100.000 habitants de 575 i una incidència acumulada a 7 dies de 337.

No obstant, el ministre ha insistit que “tenim els coneixements i l’experiència per doblegar la corba”. La cogovernança i l’estat d’alarma, vigent fins al 9 de maig, seran els dos instruments per fer-li front, ha afirmat el ministre. “Els instruments actuals són suficients per a superar la tercera onada, ja ho van ser amb la segona onada.”

Illa ha anunciat que la pròxima setmana es comunicaran els grups de població diana, amb els qui continuarà el procés de vacunació, d’acord amb els criteris d’experts s’han establert. A més, s’estan ultimant els convenis per a subministrar vacunes a l’estat d’Andorra.

"Els controls funcionen"

Preguntat pels alcaldes que han rebut una dosi de la vacuna tot i no estar previst, el ministre ha afirmat que els casos s’han detectat perquè “els controls funcionen”. Illa ha recordat que les autoritats han obert els expedients corresponents i ha posat l’accent en la importància que “els primers a donar exemple” siguen els servidors públics.

També et pot interessar