Així s’organitza un institut lliure de contagis

L’educació valenciana tanca el primer trimestre amb només un 0,89% d'aules confinades. Entrem a un institut que no ha registrat cap contagi dins.

Els alumnes entren en una de les aules de l'IES Benicalap de València, un centre que no ha registrat cap contagi dins

La tornada a escola despertava molts recels per l’impacte que podria suposar per als contagis de Covid-19. Tres mesos després, implantades les mesures de protecció i amb una comunitat educativa conscienciada, sols un 0,89% de les aules valencianes estan confinades. Els centres han arribat a les portes de les vacances de Nadal amb 417 aules confinades, però, en les últimes quatre setmanes, la quantitat d’aules amb contagis ha anat descendint gradualment.

Pel que fa a la presència de l’alumnat, en un 92% dels centres públics i concertats de la Comunitat Valenciana, l'alumnat de segon de batxillerat va a classe cada dia. L’institut d'educació secundària i formació professional de Benicalap, a València, és un dels que ha optat perquè les classes siguen cent per cent presencials. Una mesura que agraeix especialment l'alumnat de segon de batxillerat, preocupat per les proves d'accés a la universitat.

Aquest institut, on estudien vora un miler d’alumnes, ha convertit la cafeteria, el saló d'actes i la biblioteca en aules, uns canvis i uns esforços que “valen la pena perquè els alumnes acudeixen cada dia al centre”, com admet Carmen Julián, directora i professora de l’IES Benicalap de València. “Era el que l’alumnat necessitava i per això es va fer un esforç per a organitzar-ho així”, afegia.

Durant els tres primers mesos de curs no han tingut cap contagi dins del centre. Pensen que ha ajudat el fet d'haver instal·lat a les aules mig centenar de finestres corredisses: “Amb recursos del centre hem canviat més de 50 finestrals, cosa que ens ha permés que les classes estiguen ventilades”, explicava a À Punt la directora del centre.

Tasques de reforç emocional

A més de les mesures de distanciament físic o d’adaptació de les instal·lacions, aquest centre del barri de Benicalap tampoc ha deixat de banda el benestar emocional, que han treballat en tutories o amb les orientadores. “Hem tingut alumnat que ha perdut els iaios, els pares… I això havíem de gestionar-ho amb suport, amb ajuda”, explicava María Luisa Sanz, orientadora de l'IES Benicalap.

El professorat ha qualificat d'impecable el compliment de les mesures de seguretat per part de l'alumnat, i això ha permés tindre un primer quadrimestre quasi normal.

També et pot interessar

stats