Així s'ha disparat la corba de morts a la Comunitat Valenciana

Les successives restriccions imposades pel govern valencià des d'estiu no han permés frenar un creixement exponencial en la mortalitat.

Evolució de les morts amb Covid-19 i mesures de la Generalitat des d'estiu | Marta Pascual i Montxo Vicente
Evolució de les morts amb Covid-19 i mesures de la Generalitat des d'estiu | Marta Pascual i Montxo Vicente

Si les xifres de contagis de mitjan d'agost ja van fer saltar totes les alarmes i els brots d'origen social van motivar el Consell a limitar l'activitat de l'oci nocturn, els màxims sense precedents assolits durant les últimes setmanes (xifres que freguen les cent morts diàries), dibuixen una situació desoladora i una administració inerme contra l'expansió descontrolada del virus.

Entre eixes primeres restriccions posteriors a l'anomenada desescalada, la Generalitat ha anunciat fins a nou bateries de mesures destinades a frenar els contagis i a tractar de contindre l'entrada de nous pacients a uns hospitals que hores d'ara ja es troben per damunt dels límits de la seua capacitat i que veuen la seua capacitat d'actuació enfront del virus completament delmada i en condicions de saturació.

Segons l'últim informe del Sistema de Monitoració de la Mortalitat diària que elabora l'Institut Carlos III (MoMO), des de l'1 de desembre fins al 25 de gener, hi ha hagut una sobremortalitat d'un 35,6%. És a dir, en menys de dos mesos, han mort a la Comunitat Valenciana 2.746 més que la mitjana de l'ultima dècada.

L'augment exponencial de morts, tot i que es concentra a les grans ciutats, afecta bona part de tot el territori valencià, ja que un total de 109 localitats han registrat algun decés per coronavirus durant els últims set dies. Entre elles destaquen València, al capdavant amb 32, seguida d'Alacant, amb 23 i Elx, amb 14. Alcoi i Castelló de la Plana han tingut nou defuncions, Quartell i Torrevella, huit més, Ibi i Torrent, sis; Benidorm i Picassent, cinc i Benicarló, Cocentaina, Elda i Sagunt, quatre.

18 d'agost

18 d'agostMitjana de morts setmanal: 0,9

Orde de tancar discoteques, sales de ball i de copes. Hora de tancament màxima per als locals: 1:00 h. Prohibició de fumar a la via pública.

25 octubre

25 octubre Mitjana de morts setmanal: 8,6

Prohibides les reunions de més de sis persones i les consumicions en barra. Toc de queda a partir de les 0:00 h. Tancament perimetral a partir del dia 30.

7 de novembre

7 de novembreMitjana de morts setmanal: 15,1

Aforament màxim del 50% en oci, comerços i restauració i d'un terç en celebracions, vetlatoris i activitats esportives.

9 de desembre

9 de desembreMitjana de morts setmanal: 26,7

L'oci nocturn torna a obrir sense barres ni pistes i amb horari reduït. Quatre dies abans s'estableixen mesures excepcionals per a la celebració de festes de Nadal.

21 de desembre

21 de desembreMitjana de morts setmanal: 26,9

Tancament perimetral de la Comunitat Valenciana sense les execpcions que contemplava l'anunci del 5 de desembre. Màxim de sis persones en reunions (d'un màxim de dos grups) i toc de queda a partir de les 23:00 hores.

30 de desembre

30 de desembreMitjana de morts setmanal: 37,9

Suspensió de l'activitat dels locals de discoteques, sales de ball, karaoke, bars de copes i pubs, amb actuacions musicals en directe i sense.

7 de gener

7 de generMitjana de morts setmanal: 48,4

Tancament de la restauració a partir de les 17:00 h i toc de queda a partir de les 22:00 h. Es redueix al 30% l'aforament màxim permés als comerços i es confinen perimetralment els 29 municipis amb més incidència acumulada.

24 de gener

24 de gener Mitjana de morts setmanal: 81,6

Prohibides les reunions de persones no convivents a l'espai privat i màxim de dues persones en espais públics. Tancament perimetral de les ciutats de més de 50.000 habitants en caps de setmana i festius.

També et pot interessar

stats