Per què no s’administrarà la vacuna d’AstraZeneca als majors de 55 a Espanya?

En altres països, com Alemanya i França, només s'utilitzaran en menors de 65 anys.

VÍDEO | Per què no s’administrarà la vacuna d’AstraZeneca als majors de 55 a Espanya?

Espanya no utilitzarà la vacuna d’AstraZeneca en majors de 55 anys, una decisió que ha comunicat el Ministeri de Sanitat aquest divendres i que se suma a les restriccions d’altres països europeus. Per exemple, a Alemanya i França només s’usarà la vacuna d’AstraZeneca en menors de 65 anys. Tots han pres aquesta decisió pel mateix motiu, i és que no pareix que hi haja dades científiques en els estudis clínics que avalen l’eficàcia d’aquesta vacuna a partir d’aquestes edats.

De fet, només el 8% dels estudis clínics d’AstraZeneca incloïen majors de 65. Malgrat això, algunes veus expertes apunten que en aquesta decisió “hi ha més política que ciència”. “No hi ha res que faça pensar que no haja de funcionar amb els majors de 65, perquè s’ha vist que genera anticossos en totes les edats”, ha contat a À Punt NTC Salvador Macip, investigador de la Universitat de Leicester, que pensa que té més a veure amb la “guerra política” entre Europa i el Regne Unit que amb altra cosa.

Aquesta decisió podria obligar a replantejar el pla de vacunació que preveia al març començar en els majors de huitanta anys. Aquest cap de setmana, moment en què arriben les primeres vacunes d’AstraZeneca a Espanya (més d'1.800.000 dosis), es manté la seua destinació a sanitaris i sociosanitaris en actiu que, això sí, no són de primera línia, com d’àmbit hospitalari, d’atenció primària; o personal d’odontologia i higiene dental. Cal recordar que la vacuna d’AstraZeneca té un avantatge respecte d'altres vacunes, i és la seua fàcil conservació.

També et pot interessar

stats