S'activa l’atenció psicològica per a les víctimes de maltractament per Whatsapp

El servei aportarà una assistència extra a les dones en situacions de risc durant el període d'aïllament.

Detall de l'aplicatiu Whatsupp en un terminal mòbil
Detall de l'aplicatiu Whatsupp en un terminal mòbil / Webster2703 (Pixabay)

El Ministeri d'Igualtat ha posat en marxa un servei d'assistència psicològica per Whatsapp per a ajudar les víctimes de violència masclista durant el període de confinament per l'estat d'alarma. Podran accedir a aquest servei psicològic immediat a través dels telèfons 682916136 i 682508507.

La mesura s'inclou en la guia d'actuació per a víctimes de violència de gènere que ha elaborat el Ministeri d'Igualtat per a informar les dones de com poden actuar en diferents situacions que puguen donar-se durant el període de confinament per la pandèmia de coronavirus “amb les dificultats que afegeix l'aïllament a casa i el tancament de molts serveis”.

El telèfon 016 continua actiu les 24 hores

Igualtat recorda que tant el telèfon 016 com el correu 016-online@mscbs.es continuen actius les 24 hores del dia. Es presta en 52 idiomes, està adaptat per a dones amb discapacitat (www.telesor.es) i disposa d'un servei d'interpretació visual (www.svisual.org).

Abandonar el domicili en situació de risc no se sancionarà

El ministeri insta les víctimes en situació d'emergència a telefonar al 112, al 091 (Policia Nacional) o al 062 (Guàrdia Civil). Si no es pot telefonar, s’ha de recórrer a l'aplicació Alertcops, que envia una alerta amb la ubicació a les forces de seguretat.

En una situació de perill, es recomana abandonar el domicili si és possible i telefonar a la policia. Les dones que es troben en aquesta situació no seran sancionades per no respectar l'estat d'alarma.

Atenció i acolliment a víctimes són serveis essencials

El govern espanyol recorda que els serveis d'emergència i acolliment de víctimes de maltractament s’han declarat essencials per tal que, si es necessita un lloc on allotjar-se, s’ha de fer constar en la denúncia la necessitat de disposar un allotjament temporal segur.

Igualtat recomana a la víctima que es trobe en perill i no puga abandonar el domicili que busque un lloc segur on quedar-se i alertar les forces de seguretat. I si no pot sol·licitar ajuda directament, ha de tractar de demanar a persones de l'entorn que ho facen per ella.

En el cas que l'agressor tinga una orde de protecció (comunicació o allunyament) i la infringisca, la dona ha d'informar el seu advocat i el seu agent protector, perquè es tracta d'un delicte.

L’estat d’alarma no implica la suspensió de la prestació econòmica per a les víctimes, llevat que s'esgote el dret per haver-la rebuda al complet i les cites de renda activa d'inserció del SEPE s'han suspés de moment.

Suspensió del règim de visites si hi ha risc per al menor

Pel que fa als règims de visites dels fills, Igualtat explica que, si hi ha risc per al menor o la mare, es pot sol·licitar al jutjat la suspensió cautelar durant l'estat d'alarma.

Es recomana que l'advocat remeta al del progenitor no custodi una còpia de l'escrit presentat en el jutjat en què es demane expressament que mentre no hi haja resposta judicial es considere suspés el règim de visites fins que acabe la situació de confinament. Així mateix, s'hauria de preveure la proposta de compensació dels dies de visita que no haja gaudits el no custodi.

Igualtat subratlla que es pot denunciar un progenitor per incomplir el règim de visites encara que s'estiga en estat d'alarma.

També et pot interessar

stats