Rússia anuncia una eficàcia del 95% per a la vacuna Sputnik V

L'equip científic assegura que l'eficàcia ha sigut del 91,4% en els primers 28 dies i del 95% a partir del dia 42.

Rússia anuncia una eficàcia del 95% per a la vacuna Sputnik V
Rússia anuncia una eficàcia del 95% per a la vacuna Sputnik V

El Centre Nacional de Recerca en Epidemiologia i Microbiologia Gamaleia ha informat que la vacuna Sputnik V que desenvolupa Rússia, ha aconseguit una eficàcia per damunt del 91,4% en els 28 dies posteriors a la primera dosi. I l'eleva al 95% a partir dels 42 dies des de la primera injecció.

Empara aquestes dades en la segona anàlisi provisional de les dades obtingudes en l'assaig clínic, que està en la tercera fase, l'última abans de la comercialització. Dels més de 18.000 casos estudiats només 39 s'haurien contagiat pel coronavirus durant l'assaig clínic. Huit havien rebut la vacuna per altres 31 que havien pres un placeb. La solució s'aplica en dues injeccions separades per 21 dies.

Si es confirmen aquestes anàlisis, la vacuna russa aconseguiria una eficàcia similar a les que han mostrat les soluciones de Moderna o Pfizer, però a un preu dues vegades més barat, de vora deu euros. L'alternativa d'AstraZeneca i la Universitat d'Oxford se situa, de moment, en un nivell inferior amb una efectivitat provisional del 70,4%.

El govern rus assegura que la investigació provisional es publicarà en breu en una de les revistes mèdiques internacionals més importants i que, una vegada completada la fase tres de l'assaig clínic el centre Gamaleia proporcionarà accés a l'informe complet d'aquestes proves.

Durant les anàlisis els experts russos asseguren que no hi han detectat reaccions adverses "imprevistes" a la vacuna entre els voluntaris.

En l'actualitat 40.000 persones participen en l’estudi clínic de la vacuna Sputnik V a Rússia. 22.000 han sigut vacunats amb la primera dosi i més de 19.000 voluntaris ja s'han injectat la primera i la segona dosi.

El país ha començat a produir la vacuna en una fórmula deshidratada per a facilitar el transport internacional i té previst entregar les primeres comandes al gener al mercat exterior. Entre els clients de la solució russa contra la Covid-19 hi ha Mèxic, el Kazakhstan, Bielorússia i l'Índia.

Rússia va ser el primer país que va anunciar que disposava d'una vacuna contra el coronaviurs. A l'octubre va començar a vacunar els seus soldats.

També et pot interessar

stats