Rosa Roig: "La Covid ha suposat una sobrecàrrega per a les dones perquè són elles les que assumeixen les cures"

VÍDEO | Rosa Roig: "La Covid ha suposat una sobrecàrrega per a les dones perquè són elles les que assumeixen les cures"

El Consell de Ministres aprova aquesta setmana el Pla Corresponsables, una borsa pública de persones dedicades a tindre cura d'altri.

07 de març 2021 - 10:52

La crisi sociosanitària provocada per la pandèmia del coronavirus ha fet visibles les desigualtats estructurals de la societat. Així ho ha assegurat en el programa A la Ventura la investigadora i professora de la Universitat de València Rosa Roig, autora de l'estudi Cap a una economia transformadora i feminista.

Per a Roig, no hi ha dubte que "la Covid ha agreujat les bretxes de desigualtat en termes de gènere. El model patriarcal de la societat en què les dones assumeixen les tasques de tindre cura d'altri ha fet que hi haja una sobrecàrrega per a les dones, en un moment en què aquestes tasques s'han incrementat", ha assegurat.

La professora ha subratllat que les dones assumeixen aquest rol de manera gratuïta i sense reconeixement social ni econòmic, cosa que limita la seua independència econòmica. En aquest sentit, la investigadora ha aplaudit la mesura per a afavorir la conciliació anunciada pel Ministeri d'Igualtat i que s'aprovarà dimarts en el Consell de Ministres. Es tracta del Pla Corresponsables, una iniciativa dotada amb 190 milions d'euros per a crear una borsa pública de persones dedicades a tindre cura d'altri i oferir a famílies amb fills menors de 14 anys atenció a domicili per hores. "Aquest pla és un pas endavant per a cobrir la demanda social", ha afirmat. No obstant això, Roig adverteix que la llei no comporta un canvi de les pautes d'una societat: "Reconéixer la sobrecàrrega de les dones requereix molt de temps, però les lleis són fonamentals", ha subratllat.

Aquesta normativa, així com els dos reials decrets aprovats a octubre per a eliminar la bretxa salarial que castiga les dones, i que a la Comunitat Valenciana és del 21%, mostren un avanç en termes de dret. Així i tot, la pandèmia ha provocat un "retrocés enorme" en termes socioeconòmics. Per aquesta sobrecàrrega en l'espai privat que té una repercussió en la projecció pública, conclou Roig.

També et pot interessar