Rosa M. Rodríguez (UJI): "Hem d'aprofitar l'oportunitat i caminar cap a un turisme més sostenible"

La investigadora valora positivament el pla estatal per a reactivar el sector i xifra en un 50% la caiguda de l'activitat per la Covid-19.

La coordinadora del grup d'investigació en turisme de la Universitat Jaume I, Rosa Maria Rodríguez Artola
La coordinadora del grup d'investigació en turisme de la Universitat Jaume I, Rosa Maria Rodríguez Artola
18 de juny 2020 - 21:51

Convertir la crisi econòmica derivada de la Covid-19 en una oportunitat per al sector turístic. És el canvi d'enfocament que proposa Rosa Maria Rodríguez Artola, la coordinadora del grup d'investigació en turisme de la Universitat Jaume I.

La investigadora ha recordat que el turisme "sempre ha avançat amb crisis i revolucions" i que després de 50 anys consecutius de creixement "és difícil parar-se a pensar". La crisi, assegura Rodríguez Artola, ha portat aquesta "oportunitat" de pensar "què volem ser". La doctora ho té clar: "hem d'aprofitar l'oportunitat i caminar cap a un turisme més sostenible". També proposa activitats de més valor afegit que oferisquen experiències úniques i atraguen persones de major poder adquisitiu.

Una desacceleració del 50%

Serà però, una vegada que el sector supere un problema tan prioritari com el de garantir la supervivència. Rodríguez Artola ha fet una estimació positiva del pla del govern espanyol per a reactivar el sector, que suposarà la injecció de més de 4.000 milions, sense entrar a valorar si la partida serà suficient.

L'experta en turisme ha assenyalat que el sector ha sigut el més perjudicat per la parada econòmica i ha alertat sobre un decreixement històric, d'entre el 50 i 60%, a llarga distància del 4% que es va retraure en la crisi econòmica de la dècada passada. Un problema enorme per a una activitat clau, que representa el 12% del PIB espanyol i el 14% de l'economia valenciana.

També et pot interessar

stats