Ribó i Ábalos debaten en Twitter sobre el finançament del transport urbà de València

L’alcalde lamenta que el Ministeri s’oblide de València i aquest li respon que eixos fons "són per al transport de competència autonòmica”.

Parada d'autobús urbà de València del carrer Xàtiva, al centre de la ciutat
Parada d'autobús urbà de València del carrer Xàtiva, al centre de la ciutat / EMT

El ministre de Transports, José Luis Ábalos, i l’alcalde de València, Joan Ribó, han mantingut aquest dimecres un enfrontament dialèctic a través de Twitter sobre el finançament del transport metropolità.

Ribó ha expressat el seu malestar perquè València no rebrà cap recurs del fons que el govern espanyol repartirà per la pèrdua de viatgers en el transport públic a causa de la pandèmia, a diferència Madrid i Barcelona, que sí que n’obtindran en concepte d’àrea metropolitana. “El ministre Ábalos torna a oblidar-se de València. És intolerable i, per això, he demanat una rectificació. La tercera ciutat amb més població no pot ser discriminada en els fons per al transport públic”, ha escrit l’alcalde.

Després d’aquesta afirmació, el ministre de Transports, José Luis Ábalos, li ha respost a Ribó que “el fons que ara s’han aprovat és per al transport de competència autonòmica i, per tant, no inclou ni la ciutat de València ni a cap altra ciutat. En això treballem amb el ministeri d’Hisenda”.

Ribó ha replicat el ministre assegurant: “José Luis, amb tot el respecte que et tinc com a ministre, no és la primera vegada: cal recordar que a l’àrea metropolitana de Madrid se li finança cada any el transport públic amb 126,9 milions, a Barcelona amb 109,3 milions... I a València? A València amb tan sols 10”.

El ministre admet “el greuge”

Per la seua part, el ministre ha admés que “és un greuge intolerable” i ha recordat que “jo mateix, com a diputat, vaig reclamar i tant de bo ho haguérem arreglat amb el frustrat projecte de PGE [pressupostos generals de l’Estat] per a 2019 a què vau donar suport”.

El debat entre els dos responsables polítics ha conclòs amb un últim tuit on l’alcalde afirmava que “el transport urbà i interurbà són imprescindibles per a qualsevol ciutat… i per descomptat per a València! Si tu mateix, com a ministre, reconeixes eixe ‘greuge intolerable’ s’ha d’esmenar. Per nivell poblacional, a València li correspondrien 50 milions. És el moment”, ha sentenciat l’alcalde de València.

Gómez, Grezzi i Giner se sumen al debat

Al debat entre Ribó i Ábalos s’han afegit altres regidors, com la vicealcaldessa, Sandra Gómez o el responsable de Mobilitat, Giuseppe Grezzi. Fins i tot el portaveu municipal de Ciutadans, Fernando Giner, ha escrit que “València només ha aconseguit deu milions d’euros per al transport públic gràcies a la gestió” del seu partit.

També et pot interessar

stats