Reunions familiars limitades, sopars per videoconferència: algunes opcions a taula per a Nadal

El metge Voro Peiró i la viròloga Margarita del Val exposen a À Punt NTC alguns dels consells per a les administracions.

Imatge d'una celebració familiar amb una videoconferència.

A falta de poc més d’un mes per a les festes de Nadal, encara planen els dubtes sobre quines seran les directrius amb què es podran celebrar els dinars i els sopars en les dates més familiars de l’any. Les autoritats sanitàries asseguren que, durant aquesta setmana, l’escalada dels contagis per coronavirus s’ha “estabilitzat”, però diuen que encara no és prou per a relaxar les mesures per tal de contindre el virus tant a Espanya com a la Comunitat Valenciana.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha confirmat aquest dijous que no es precipitarà per a retirar les mesures i, quan arribe el 9 de desembre, data en què vencen les restriccions actuals, avaluarà la situació de la pandèmia per a prendre les decisions que estimen les veus expertes que l'assessoren sobre la Covid-19.

À Punt NTC ha parlat amb el metge Salvador Peiró, director de l'àrea d'investigació en serveis de salut de Fisabio i membre d’aquest comité d’experts que assessora el Consell.

Peiró s’ha mostrat negatiu sobre una possible relaxació de les mesures de cara a Nadal i ha assegurat que les reunions de les pròximes festes seran d’una manera “molt semblant” a les actuals, a pesar d’una possible davallada dels positius. Així, ha apuntat que, “sent optimista”, les trobades podrien ser d’un màxim de 10 persones. “Arribarem a Nadal amb taxes de contagi altes, no tant com ara, però no suficients perquè apuge la corba que estem treballant per abaixar”, ha manifestat.

Sopars per videoconferència

Una altra de les veus que s'ha pronunciat sobre els sopars de la nit de Nadal i de la de Cap d'Any ha sigut la viròloga del CSIC Margarita del Val, que també ha reforçat la idea que enguany les trobades familiars seran diferents.

Preguntada per À Punt NTC durant la participació en una conferència de la Setmana de la Ciència del campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica, Del Val ha manifestat que cadascú haurà de prendre les decisions “en funció de com de vulnerable siga ell o ella, de les persones vulnerables que hi haja en la família i de la valoració de quant li costarà o quant guanyarà prenent aquesta decisió".

La viròloga ha proposat algunes alternatives al tradicional sopar de Cap d’Any. Entre altres, ha apuntat a la possibilitat de reunions al migdia en espais oberts amb la mascareta o, fins i tot, sopar a través de videoconferència amb els éssers més estimats.

Sense canvis en l’hoteleria

Sobre una possible ampliació de l'aforament als bars i restaurants, Salvador Peiró ha explicat a À Punt que seria molt perillós ampliar-lo en espais tancats. “Un aforament del 50% en espais interiors és alt i preocupant”, ha apuntat. De fet, Peiró ha afirmat que sí que es plantegen reduir-lo a menys d’un terç, si la situació epidemiològica al territori valencià no millora, i fins i tot tancar-lo en aquells locals on no es garantisca una bona ventilació.

Ni sopar d’empresa ni cavalcada de Reis

Pel que fa a reunions més multitudinàries o aglomeracions com les que es podrien formar en els sopars d’empresa o en les cavalcades de Reis, de moment hauran d’esperar. “Aquestes activitats no em passen pel cap ni se m’acudeix que es puguen fer”, ha manifestat Peiró.

Altres qüestions que preocupen la ciutadania són com es podran reunir els avis amb els nets i si l'estudiantat podrà tornar a casa per Nadal, uns dubtes que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat que tractaran de resoldre en un nou grup de treball amb les comunitats autònomes i que presentaran dimecres vinent en el Consell Interterritorial de Salut.

També et pot interessar

stats