Les restriccions socials tenen un efecte molt desigual i limitat sobre el coronavirus

Els contagis han seguit augmentat en 18 dels 31 dels municipis que les van implantar fa dues setmanes i baixen només en 13.

El 30 d’octubre van entrar en vigor noves restriccions socials en 31 municipis valencians
El 30 d’octubre van entrar en vigor noves restriccions socials en 31 municipis valencians / Kai Försterling (EFE )

Les restriccions socials per a contindre la propagació del coronavirus tampoc estan tenint un efecte determinant en la lluita contra la malaltia. El 30 d’octubre van entrar en vigor en 31 municipis valencians, on l’epidèmia era aleshores especialment virulenta. 13 dies després, les dades de contagis d’aquestes localitats demostren que els efectes sobre la pandèmia estan sent molt desiguals i limitats.

En 18 municipis, concentrats, sobretot, a les comarques del Vinalopó, però també a la Ribera i al nord, la malaltia ha seguit creixent amb força. És el cas de Petrer, Elda, Almoradí, Vinaròs o Crevillent. També al Pinós, l’únic poble on ja fa dos mesos que tenen unes restriccions que, ara per ara, han fracassat en la contenció. En conjunt, totes aquestes localitats sumen 526 nous contagis des de finals d’octubre.

Un resultat més optimista és el que tenen en 13 municipis més, on la malaltia sí que ha donat mostres d’un cert debilitament. Parlem d’Elx, Oriola, Guadassuar, Ibi, Morella o Muro d’Alcoi. Ací el balanç conjunt dona una reducció de 400 casos.

València i Castelló de la Plana, dues ciutats en escalada

Donada l’evolució ascendent de l’epidèmia, la Conselleria de Sanitat Universal va decidir la setmana passada ampliar les restriccions socials en tot el País Valencià. De moment, per tant, és prompte per a traure conclusions generals, tot i que ja es veu com la situació en molts municipis no para d’empitjorar.

És el cas, per exemple, de Castelló de la Plana i València, dues de les quatre grans ciutats valencianes on, des de finals d‘octubre, la corba de contagis no para de créixer i ja registren incidències extremes. En el cas d’Elx, han aconseguit aplanar la corba després de setmanes d’escalada de contagis. Mentrestant, Alacant continua amb una incidència acumulada que no supera els 200 contagis per cada 100.000 habitants.

També a les comarques centrals continua l’expansió de la pandèmia amb incidències acumulades creixents. Ciutats com Ontinyent (747), Xàtiva (400), Gandia (362) i Alcoi (335) consoliden la situació d’alerta 4 o nivell extrem, mentre que a Cocentaina (225) i Dénia (147) el panorama és menys preocupant.

El confinament nocturn no frena el coronavirus, el tancament perimetral es prorroga una altra setmana “perquè les dades no són positives”, segons el president Puig, i les restriccions socials no contenen la malaltia de manera generalitzada i contundent. I tot això mentre els positius sí que s’estabilitzen a la major part d’Espanya.

També et pot interessar

stats