Resolem els dubtes sobre la desescalada

Quan anar a la segona residència, al bar o quan visitar la família són només algunes de les preguntes més freqüents.

Resolem els dubtes sobre la desescalada
Resolem els dubtes sobre la desescalada

Molts són els dubtes que les fases del desconfinament ens han plantejat. Per això, respondrem les preguntes més freqüents:

Quan començarà la mobilitat interprovincial?

La flexibilització de la mobilitat entre províncies està prevista en la fase 3 del desconfinament, encara que es recomanarà dur mascareta fora de casa.

Quan podré visitar els familiars i amistats?

Les visites i les reunions entre familiars i amics que visquen en una mateixa província es permetran a partir del pròxim 11 de maig, sempre que aquest territori complisca els requisits per a poder passar a la fase 1 del pla de desescalada. Una orde ministerial regularà com i quan hauran de produir-se aquests contactes socials amb les persones majors o més vulnerables a la Covid-19 per tindre patologies prèvies. El govern espanyol ha matisat que la visita de familiars a majors que es troben en residències d'ancians es podrà fer a partir de la fase 3 de la desescalada. Per la seua part, es permetran les visites familiars a persones amb discapacitat en residències i habitatges tutelats des de la fase 2.

Quan podré anar a la segona residència?

Podrem traslladar-nos a segones residències, sempre que estiguen a la mateixa província de la residència habitual, a partir de la fase 2 en la qual previsiblement entrarem a partir del 25 de maig.

Quan podré eixir a passejar o fer esport?

A partir del 4 de maig s’inclouran mesures d'alleujament del confinament domiciliari, com els passejos o la pràctica de l’activitat física als espais públics. En aquesta fase 0, els esportistes professionals podran reprendre els entrenaments individuals i no serà fins la fase 1 que els centres d’alt rendiment esportiu recobraran l’activitat seguint una sèrie de mesures de protecció i higiene reforçades.

Quan podré anar al bar?

La desescalada es produirà en 3 fases als bars: en fase 1 obriran les terrasses amb un aforament limitat al 50%, en fase 2 obriran els espais interiors limitant l’aforament a un terç del màxim permés, i en fase 3 tornarem a la “nova normalitat” complint determinades condicions de separació entre la clientela.

Podré fer turisme?

En la fase 1 es podrà fer turisme actiu i de naturalesa en grups limitats de persones dins de la mateixa província. També es podran realitzar visites a museus, amb un aforament limitat. En la fase 2 es permetran els grups més amplis i la visita a monuments i altres equipaments culturals mantenint un aforament limitat. En la fase 3 s'ampliarà l'aforament i es podrà fer tant turisme actiu i de naturalesa com anar a la platja (mantenint les condicions de seguretat i distanciament). Superada la fase 3, es permetran els viatges a diferents províncies.

Puc fer una reforma a casa?

A partir de la fase 0 s'autoritza la realització d'obres de rehabilitació en llocs no tancats sota determinades condicions de seguretat. També es permeten les

reformes en immobles sempre que estiguen buits (no habitats) i no es tinga contacte amb el veïnat. Els espais i els trajectes s'hauran de dividir en sectors perquè no coincidisquen veïns i treballadors.

Quan podré eixir de compres?

Si és amb cita prèvia, a partir de la fase 0 es poden visitar comerços que ofereixen atenció individual a la clientela, a la qual hauran de garantir la màxima protecció individual. A partir de la fase 1, les botigues de roba podran obrir normalment, sempre que complisquen les condicions d'aforament i distanciament. Als centres comercials es podrà acudir a partir de la fase 2, amb aforament limitat.

Quan obriran els gimnassos?

Els gimnassos en espais tancats començaran a reprendre l'activitat en la fase 1, però solament per a activitat individual que no implique contacte físic ni ús de vestuaris i amb cita prèvia. Ja en la fase 2 continuaran amb més persones i les mateixes normes de distància social que per a altres establiments en la fase 2. En el cas dels gimnassos exteriors, a partir de la fase 1, i amb major aforament, en la fase 2.

Podem eixir a passejar el gos en parella?

Els passejos s'han de fer de manera individual o acompanyats d'un convivent habitual, en franges horàries preestablides per grups d'edat.

Traure a passejar al gos és una activitat permesa durant l'estat d'alarma en passejos curts per a cobrir les seues necessitats fisiològiques, sense contacte amb altres animals o persones i prioritzant els horaris de menor afluència. Per tant, sempre que es realitze en la corresponent franja horària, dos convivents

podran passejar amb el gos.

També et pot interessar

stats