Les residències valencianes, sense nous contagis per primera vegada des d'octubre

Una infermera atén a un resident en cadira de rodes

La xifra de nous positius s'ha reduït un 56% des del gener, coincidint amb la campanya de vacunació.

Xavier Melero
03 de març 2021 - 19:03

La millora epidemiològica de les últimes setmanes deixa els primers senyals d'esperança. Aquest dimarts no s'ha notificat cap contagi a les residències valencianes entre els 585 nous positius de què va informar la Conselleria de Sanitat Universal. Aquesta situació no es donava des del passat primer d'octubre, ara fa cinc mesos, poc abans que començara la tercera onada.

Per contra, Sanitat va notificar la mort de 13 residents més, una tercera part de les 38 noves defuncions que es van registrar a la Comunitat Valenciana.

L'Associació Empresarial de Residències i Serveis a Persones Dependents (Aerte) considera que s'ha evidenciat un punt d'inflexió en l'impacte de la pandèmia a les residències, tot i advertir que, inevitablement, els centres continuaran registrant decessos, en ritme descendent, com a resultat dels contagis que s'arrosseguen les últimes setmanes.

Ara mateix hi ha 81 casos actius a les residències de majors (48 a la província de València, 26 a la d'Alacant i 7 a Castelló) i 37 centres residencials sota vigilància de la Generalitat. Unes xifres a anys llum de les que es notificaven fa unes setmanes. El passat 26 de gener es van registrar 560 nous positius només a les residències, el màxim de la pandèmia.

El president d'Aerte, Jose María Toro, ha celebrat la “bona notícia” que suposa la reducció a zero dels contagis, i tot i que assegura que encara hi haurà més positius, confia en un descens progressiu i que a partir d'ara “comence una nova situació de normalitat i seguretat als centres”.

La consellera de Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, de qui depenen la gestió de les residències, s'ha confessat "emocionada" per la falta de nous contagis i ha celebrat el fet que "comencem a tindre als majors una mica fora de perill". "És una dada d'esperança i que feia molt de temps que esperàvem, teníem moltes ganes", ha manifestat aquest dimecres a preguntes dels periodistes, per a advertir, no obstant això, que l'amenaça continua perquè "encara hi ha morts i contagiats".

De les autonomies amb menor percentatge de defuncions

De les autonomies amb menor percentatge de defuncions

Les residències valencianes, d'acord amb l'últim informe del Ministeri de Sanitat, han registrat des de l'inici de la pandèmia el 29% del total de defuncions notificades. Aquest percentatge està molt allunyat dels registrats a Catalunya, on el govern autonòmic porta un recompte propi superior al del Ministeri i eleva les defuncions en centres de majors al 82%. En el cas de Madrid és del 36%.

Les xifres, a més, situen la Comunitat Valenciana entre les autonomies amb dades més esperançadores, només superada per les Canàries (12%), Múrcia i Andalusia, on les defuncions de residents freguen el 24% del total, i el País Basc (27%).

Febrer, el pitjor mes

Les residències valencianes van tancar febrer com el pitjor mes de tota la pandèmia. Als centres es van notificar 570 morts, 3 de cada 10 de les 1.894 defuncions que es van registrar a la Comunitat Valenciana en aquest període, el més letal de la pandèmia i el segon amb més contagis. Febrer va tindre dues setmanes amb més de 140 morts a les residències, i el registre màxim de defuncions en 24 hores, les 42 que es notificaren el dia 11.

No obstant això, la vacunació en el conjunt de la població de residents, que es va completar al llarg de febrer, ha fet descendir sensiblement els contagis. Els 1.628 positius entre residents, representen un 56,37% menys que els registrats al febrer. El descens ha sigut menys acusat en els treballadors, entre els quals s'han notificat 912 nous positius, un 21,51% menys.

L'Imserso eleva a 30.000 les morts a les residències

La pandèmia ha convertit les residències en una trama per als interns més majors. El Ministeri de Sanitat ha revisat a l'alça la mortalitat i estima que almenys 29.782 residents han perdut la vida per la Covid-19 des de principi de març de l'any passat. A les 19.868 morts confirmades, afig les de 9.914 persones que van perdre la vida amb símptomes compatibles amb la Covid-19. Aquestes vora 30.000 morts representen el 42% de les 69.801 defuncions que s'han notificat en el conjunt de la societat espanyola.

La revisió figura en un informe de l'Imserso, que ha recollit les dades aportades per les comunitats autònomes. L'estudi situa la major part de les defuncions durant la primera onada de la pandèmia, entre el 14 de març i el 22 de juny, quan van morir en residències 19.835 persones, d'elles 9.976 confirmades. A aquestes morts se sumen 6.305 més en la resta de 2020 i les 3.286 que hi ha hagut des de principi de 2021, durant la tercera onada. Quasi una tercera part de les defuncions registrades des de gener en les residències espanyoles (961) corresponen a centres valencians.

També et pot interessar