Les residències reclamen que també s'inspeccionen les administracions per l’atenció als majors

La patronal reclama equips de protecció per al personal, proves PCR i millorar l’atenció sociosanitària als usuaris.

Un grup de persones majors juguen a cartes en un centre de majors
Un grup de persones majors juguen a cartes en un centre de majors / À Punt

El Cercle Empresarial d'Atenció a Persones referenda la petició de la Fiscalia d’incrementar les inspeccions a les residències de persones majors, però reclama que també s’inspeccionen les administracions que han deixat “sols” aquests centres durant la pandèmia, com ha expressat en una entrevista en Les notícies de la nit la presidenta d’aquesta entitat, Cinta Pascual. “Qui demana aquestes inspeccions a les administracions, que ens han deixat sols?”, es preguntava.

“Les inspeccions són bones, no fan por si has fet les coses bé”, afegia. Pascual, que ha admés que la Comunitat Valenciana té bons equipaments per als majors i que no ha sigut una de les més castigades per la pandèmia, sí que ha insistit en la necessitat de “depurar responsabilitats i buscar culpables” de la situació que han viscut les residències. S’evitaria així que tornara a passar aquesta situació de desemparament.

Junt amb la supervisió exhaustiva, les residències d’ancians reclamen equips de protecció per al seu personal, proves PCR i millorar l’atenció sociosanitària. En aquest últim punt, Cinta Pascual ha apuntat a la necessitat de regular en un protocol els trasllats i les condicions dels malalts als centres hospitalaris, així com major atenció dels professionals d’atenció primària. “Volem que els sanitaris vinguen als centres quan els necessitem, no volem que se solucione amb una telefonada”, com ha ocorregut durant els pitjors dies de la pandèmia.

“Un telèfon roig per a demanar ajuda al sistema sanitari” és una altra de les peticions de la patronal de les residències. Segons ha explicat Pascual durant la intervenció en À Punt, els centres de majors necessiten un punt de referència, on poder telefonar i gestionar ràpidament l’atenció als residents a penes es detecten els contagis, fet que, segons assegura, no ha ocorregut durant la pandèmia.

Per a la presidenta del Cercle Empresarial d'Atenció a Persones és essencial que els geriàtrics disposen de proves PCR. Segons ha lamentat, els centres s’han reobert, comencen a rebre visites, però no s’han fet proves a tots els usuaris i residents. Així les coses, a pesar d’haver superat el pic de la pandèmia, Cinta Pascual considera que encara hi ha risc de nous contagis a les residències –pel personal o les visites, per exemple– i caldria previndre’ls fent proves a totes les persones sospitoses.

Preguntada per la possibilitat que alguns centres hagen mentit a les famílies, per exemple, amb certificats de defunció que no quadren i que fan dubtar als familiars de l’atenció que van rebre els ancians que finalment van faltar, com han denunciat algunes famílies d’Alcoi, la representant de la patronal ha defés que “no s’ha mentit, sinó que hi ha hagut problemes de personal, perquè hi ha residències que s’han quedat amb el 30% de la plantilla i, a pesar de demanar auxili, l'auxili no ha arribat.

També et pot interessar

stats