La residència Galileo Galilei retarda el desconfinament dels residents contagiats

Menys de la meitat dels estudiants que van donar positiu continuen aïllats a l'espera d'un test negatiu.

Una de les pintades que han aparegut en la façana de la residència Galileo Galilei.

Els vora 700 estudiants de la residència universitària Galileo Galilei de València ja poden eixir al carrer. Aquest dimarts expira la quarantena de huit dies que la Conselleria de Sanitat Universal va dictar dilluns passat, després del brot de 168 casos detectat al campus de Vera de la Universitat Politècnica, 131 dels quals corresponents a persones que s’allotgen a la residència.

Tanmateix, de moment, no tots abandonaran la residència, on s’ha condicionat la fi del confinament de les persones contagiades al fet que donen negatiu en un test de coronavirus. La residència ha fet proves massives al conjunt de l'alumnat, en les quals alguns dels contagis inicials han tornat a donar positiu per coronavirus. El centre ha pactat amb les famílies que continuen en quarantena, igual que aquells que esperen els resultats. A hores d'ara, la situació afecta a “menys de la meitat” de les persones contagiades inicialment, segons ha explicat la residència.

El protocol de Sanitat Universal avala la tornada a la normalitat de les persones contagiades després del període d'aïllament establit, sense necessitat de practicar una altra prova PCR.

Una festa no autoritzada al terrat del col·legi major s'investiga com a probable l'origen d'aquest macrobrot. Han passat 17 dies d'aquell tardeo eivissenc i 10 des que els primers universitaris contagiats quedaren aïllats.

“Va ser una cagada de festa, no hauria d'haver-se fet”, ens diu Carmen, estudiant de tercer d'Agrònoms i una de les residents del Galileo que recupera aquest dimarts la llibertat de moviments que li va furtar una celebració en què no va participar. Explica que els dies de confinament se li han fet “un poc pesats i llargs”, però res comparat amb els companys que, a diferència d'ella, van contagiar-se. “Estaven fatal; a més del tancament tenien la pressió de ser positius”, ha explicat als micròfons d'À Punt.

Aquest matí, coincidint amb la fi del confinament dels estudiants, han aparegut pintades en els murs de la Galileo Galilei amb frases com "Fora pijos de la Universitat" o "Picassari i Mora dimissió" [per Vicent Picassari, el director-gerent del centre i Francisco Mora, el rector de la UPV]. Les pintades han sigut esborrades durant el matí per personal de neteja de la residència. La pressió continuarà aquest dimecres. L'organització 'Estudiants en lluita' ha convocat una concentració de protesta davant del col.legi major sota el lema 'Culpables dimissió. Els treballadors morint i els rics festejant' .

La normalitat tardarà uns dies més a tornar al campus de Vera. Vistes les dimensions del brot, la UPV va decidir prolongar la suspensió inicial de les classes presencials fins al pròxim dilluns 19 d'octubre.

La Policia Autonòmica, el col·legi major i la Universitat Politècnica mantenen obertes diverses investigacions per a depurar responsabilitats sobre el contagi massiu.

També et pot interessar

stats