Repunten de nou els contagis a Espanya i es registren 229 morts més

És la primera vegada aquesta setmana que se supera el miler de casos per PRC: se n'han detectat 1.095.

Casos de coronavirus a Espanya
Casos de coronavirus a Espanya / À Punt NTC

El nombre de morts diaris amb coronavirus ha experimentat un lleuger increment en registrar-se 229 noves morts, 16 més que ahir, segons ha confirmat el Ministeri de Sanitat. La xifra de víctimes mortals ha tornat a superar per tercer dia consecutiu la barrera de les 200 diàries i des de l'inici de la pandèmia se situa en 26.299, un 0,87% més que dijous.

També repunta el nombre diari de contagis confirmats per PCR després de mantindre's tota la setmana per davall del miler. Aquest divendres se n'han registrat 1.095, 341 més que el dijous. El nombre total de persones infectades puja ja a 222.857 (contagis detectats mitjançant PCR), amb un increment del 0,49%.

Si s'inclouen els casos amb malaltia de Covid-19 i les persones amb test d'anticossos positiu sense símptomes en el moment de la prova, 3.262 nous en les últimes 24 hores, els contagis a Espanya ascendeixen ja a 260.117.

A més, les infeccions resoltes, que inclouen els malalts de Covid-19 donats d'alta i persones a les quals se li ha realitzat una prova serològica però no s'ha pogut evidenciar el moment en què van contraure la malaltia, ascendeixen ja a 131.148. Són 2.637 altes noves en les últimes 24 hores.

Les noves hospitalitzacions han baixat a 762 i sumen 121.776 des de l'inici de la pandèmia. Els malalts que han requerit vigilància intensiva han sigut 85 en les últimes 24 hores, i 11.225 en total.

Dels nous casos amb PCR, n'hi ha 27 a la Comunitat Valenciana, que en comptabilitza un total de 10.619, amb 1.321 víctimes mortals (7 en les últimes 24 hores). Des de l'inici de la pandèmia, s'han curat 8.181 persones.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha assenyalat que les noves dades del coronavirus a Espanya “segueixen amb una evolució semblant a la dels últims dies”, amb dues comunitats, Catalunya i Madrid, especialment afectades pels nous contagis.

Comunitats que passen a la fase 1

D'altra banda, Simón ha dit que al llarg d'aquest divendres es comunicarà a les regions si passen a la fase 1 de desescalada dilluns que ve. Respecte a les comunitats, ha assenyalat que “en general, estan molt ben preparades per al futur”, encara que ha apuntat que han patit “epidèmies totalment diferents” i no han tingut necessitat de reforçar-se de la mateixa manera.

Dues setmanes en cadascuna de les fases

Respecte a les fases de la desescalada, Simón ha avançat que “la idea és que cal estar dues setmanes en cadascuna de les fases per a poder passar a la següent”. Així mateix, ha assenyalat que “ׅpot haver-hi una certa flexibilitat, però la unitat territorial de referència és la província”.

Pel que fa als horaris, Simón ha assenyalat que encara cal veure com queda l'orde final de la fase 1 de la desescalada, “però hi haurà una certa variabilitat de les franges horàries”. També ha afegit que entenen que en la fase 1 de la desescalada “es podrà anar a les terrasses sempre que estiguen obertes”.

Simón insisteix a complir les mesures

A més, l'epidemiòleg ha tornat a insistir que la gent entenga el que hi ha en joc pel mal comportament d'alguns davant el coronavirus a Espanya. Així, encara que reconeix que algunes mesures “no van amb la nostra manera de ser”, subratlla que la població ha d'entendre que “no es pot permetre que uns pocs tiren per terra tot l'esforç que s'ha fet fins ara”.

També et pot interessar

stats