La regió italiana de la Campània desatén el govern i tanca col·legis

El toc de queda francés evita un confinament de 5.000 milions d'euros, segons el ministre d'Economia.

Ell president de França, Emmanuel Macron, i la canceller alemanya, Angela Merkel, a Brussel·les, Bèlgica
Ell president de França, Emmanuel Macron, i la canceller alemanya, Angela Merkel, a Brussel·les, Bèlgica / Kenzo Triboullard (Efe)

La corba de contagis diaris a Europa es manté en forta tendència ascendent, i aquest divendres podria marcar un rècord de 130.000 noves infeccions diàries. En la gràfica de morts Europa supera ja el miler de defuncions diàries, encara que està lluny de les xifres de març i abril, quan va arribar a les 5.000 en algunes jornades. Els casos globals de Covid-19 ascendeixen a 38,9 milions, després que s'hagen confirmat 336.000 nous positius en les últimes 24 hores.

Els caps d'Estat i de govern de la Unió Europea han instat a prosseguir la labor de coordinació general "basada en els millors coneixements científics disponibles” enfront de la Covid-19, en aspectes com les quarantenes o les restriccions a viatges des de fora de la UE, segons el text de les conclusions publicades al final de la primera jornada de la cimera europea que continua aquest divendres a Brussel·les.

A causa de l'augment de positius, els països europeus endureixen les mesures. La regió de la Campània, al sud d'Itàlia, ha decidit tancar tots els col·legis fins al 30 d'octubre enfrontant-se així a les directrius del govern. La ministra d'Educació, Lucia Azzolina, considera la decisió de tancar els col·legis “molt greu i errònia”. “A la Campània, el 0,75% dels estudiants van donar positiu en els col·legis, quan la mitjana nacional és del 0,80. Si hi ha un creixement de casos, certament no és culpa de l'escola”, ha explicat Azzolina.

Des d'aquest divendres no s'impartiran classes a les escoles primàries i secundàries de la Campània i també se suspenen les activitats didàctiques presencials en les universitats, a excepció de les relatives als estudiants de primer any. També es prohibeixen les festes, fins i tot les cerimònies civils o religioses, en llocs oberts al públic i privats, en interiors o a l'aire lliure, i amb convidats no relacionats amb la família directa.

El toc de queda francés evita un confinament de 5.000 milions d'euros

França ha registrat en les últimes 24 hores 30.621 nous casos del coronavirus, un rècord diari des de la fi del confinament, al maig, després dels més de 20.000 superats ja en els últims dies. El ministre francés d'Economia i Finances, Bruno Le Maire, ha justificat el toc de queda que entra en vigor aquesta mitjanit en nou àrees urbanes del país perquè l'alternativa d'haver d'aplicar un confinament general en aquestes zones tindria un cost econòmic de 5.000 milions d'euros.

Disputa entre el govern britànic i els líders locals per les mesures

Diverses autoritats locals del nord d'Anglaterra estan en contra del nou sistema de restriccions de tres escales de risc que ha ideat el govern britànic i exigeixen un suport econòmic més elevat per als treballadors afectats pels confinaments. El govern central continuarà aquest divendres els contactes amb representants dels comtats de Gran Manchester i Lancashire per a situar a aquestes dues àrees en el nivell més alt de risc -el tres-. Londres ha passat al nivell de restriccions dos amb la prohibició a partir d'aquesta mitjanit de les reunions a porta tancada entre persones que no viuen en la mateixa llar. Liverpool està ja en el nivell tres, amb el tancament de bars i pubs que venen menjar, però altres grans ciutats podrien entrar prompte en aqusta escala.

El científic Jeremy Farrar, del grup assessor del govern, ha alertat que els problemes causats per la pandèmia van més enllà de polítiques partidistes o d'una divisió entre el nord i el sud d'Anglaterra. L'expert ha insistit en la necessitat d'evitar la “confusió” perquè això seria “molt perjudicial per a la salut pública i la capacitat del país per a respondre” a la pandèmia. En la seua opinió, com més es retarden les mesures, l'epidèmia quedarà “fora de control”".

Alemanya registra nou màxim de contagis

Alemanya ha registrat aquest divendres 7.334 nous contagis de coronavirus, la qual cosa representa un nou màxim des del començament de la pandèmia, segons xifres de l'Institut Robert Koch de virologia. El nombre de districtes o ciutats que superen els 50 contagis setmanals per 100.000 habitants ha pujat a 70. Quan se supera aquesta incidència setmanal, s'han d'imposar normes addicionals com el tancament de restaurants i bars a partir de les 23:00 h. En alguns estats federats han prohibit als hotels albergar hostes que procedisquen de zones de risc. No obstant això, en dos d'aquests estats –la Baixa Saxònia i Baden-Württemberg- els tribunals han obligat a suspendre la mesura per considerar-la desproporcionada.

Grècia confina la comarca de Kozani, el primer tancament de la segona onada

El govern grec ha decretat el confinament durant dues setmanes de la unitat perifèrica de Kozani, en el nord-oest del país, en el que constitueix la primera quarantena local de la segona onada de la pandèmia. Dins d'aquesta comarca serà obligatori l'ús de mascareta tant en interiors com en exteriors, i a més se suspenen totes les reunions en àrees públiques i privades. A més, tanca el comerç (excepte les botigues d'alimentació), bars, restaurants, cinemes, museus i llocs arqueològics; es cancel·len tots els esdeveniments culturals, i queden clausurats tots els centres poliesportius.

També et pot interessar

stats