Rècord absolut de contagis 10 dies després de Nadal

La Conselleria ha notificat 85 morts, la xifra més alta de tota l'epidèmia, quan es compleix un mes del pont de desembre.

Dades consolidades fins al 5 de gener
Dades consolidades fins al 5 de gener / Manel Castañeda.

La realitat està fulminant els auguris més pessimistes i les xifres diàries de l'impacte de la pandèmia de coronavirus són cada vegada més esborronadores a la Comunitat Valenciana.

L'últim balanç de la Conselleria de Sanitat Universal eleva a 3.930 els contagis notificats en les últimes 24 hores. És el rècord absolut de positius des de l'inici de la pandèmia: una xifra, a més, que es produeix uns 10 dies després de la nit de Nadal.

La majoria d'epidemiòlegs estimen que cal esperar precisament entre 10 i 15 dies per a calibrar els efectes de qualsevol mesura anti-Covid o d'un canvi substancial en les interaccions socials. Seguint aquest criteri, els quasi 4.000 contagis notificats aquest dimarts serian el primer efecte directe de les festes que tot just estem acabant. Una primera factura –en termes epidemiològics– de Nadal que seguirà incrementant-se, com a mínim, fins a mitjans de gener, quan hauran passat també entre 10 i 15 dies de la festa de Reis.

Són dades de vertigen que situen la mitjana mòbil de set dies en 1.798 positius diaris al País Valencià.

Pel que fa a les morts, el balanç també és aclaparador: 85 defuncions, 33 de les quals en residències de majors. En aquest cas, la mateixa naturalesa de la malaltia ha ensenyat els experts a estimar que entre el contagi i la defunció transcorre una mitjana d'un mes. Això vol dir, per tant, que les morts que hem conegut ara correspondrien a infeccions que es van produir a principis de desembre, al voltant del pont de la Constitució.

Amb la xifra de hui la mitjana mòbil de set dies creix fins a 31 morts diàries.

Més ingressos a les UCI

L'empitjorament assistencial corre paral·lel a l'augment de la pressió hospitalària. Aquest dimarts són 2.079 els malalts aguts de coronavirus ingressats als hospitals valencians. D'aquests, 331 estan a la unitat de crítics, 15 més que ahir. Per províncies, 169 a Castelló, amb 28 pacients a l'UCI; 645 a Alacant, 124 d'ells a l'UCI; i 1.265 a la província de València, 179 dels quals a l'UCI.

La Conselleria també ha informat de la detecció de 31 brots, 26 dels quals són d'origen social. El més nombrós, a Alcoi, un dels municipis que a partir de dijous quedaran confinats, amb 11 casos.

També et pot interessar

stats