Els rebrots s'estenen per tot Espanya, que ja en té 67 d'actius

Illa destaca que els de Segrià (Lleida) i A Mariña (Lugo) són els que més l'inquieten.

VÍDEO | Els rebrots s'estenen per tot Espanya, que ja en té 67 d'actius

Des de l'11 de maig s'han detectat 118 brots del virus a Espanya, dels quals 67 segueixen actius en quinze autonomies, totes excepte La Rioja i Astúries. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha dit aquest dimecres que segueix des d'"una situació de preocupació" l'evolució dels brots i que l'inquieten especialment els del Segrià (Lleida) i A Mariña (Lugo).

El brot que més preocupa les autoritats sanitàries a hores d'ara és el de la comarca lleidatana del Segrià, confinada des de dissabte. Són 80 casos més en les últimes hores, 270 a tota Catalunya. Des que esclatara la pandèmia, a la comarca del Segrià, s'han comptabilitzat 2.648 casos de coronavirus. Amb les capacitats assistencials amenaçades, la Generalitat catalana sospesa endurir el confinament, i obligarà a tota la comunitat portar sempre mascaretes i en qualsevol situació, es complisca o no la distància de seguretat.

La mesura, que no afectaria l'àmbit domèstic, es detallarà en el marc del pla territorial de protecció civil de Catalunya, que preveu reunir-se aquest dimecres. A més, el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha avançat que l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida derivarà "amb tota probabilitat" malalts crítics de coronavirus i d'altres malalties a hospitals d'altres ciutats catalanes, amb la previsió d'un augment de casos de la Covid-19 en les pròximes dues o tres setmanes.

Mascareta obligatòria a Ordizia

La consellera de Salut del País Basc, Nekane Murga, ha anunciat l'obligatorietat de fer servir la mascareta a Ordizia (Guipúscoa). Aquestes mesures s'aplicaran a partir d'aquest dimecres en aquesta localitat on hi ha 48 persones que han donat positiu en el brot. De Lleida prové el primer pacient registrat en un nou focus de contagi en una zona de bars d'Ordizia. Davant aquest augment, l'Ajuntament del municipi ha decretat la suspensió del tradicional mercat de productes locals, així com el tancament del poliesportiu, la biblioteca i els parcs infantils.

Xicoteta regressió en els contagis a la comarca d'A Mariña

A la comarca gallega d'A Mariña s'observa una xicoteta regressió en els contagis, que suma 144 positius. Tot i això, continuen les restriccions de moviments i aforament fins divendres, quan acabarà el confinament decretat a 14 municipis. En els pròxims dies la Xunta de Galícia decidirà si les aplica de manera selectiva, ja que el gruix dels casos es concentra en tres municipis. La Xunta de Galícia sosté que diumenge podran votar amb seguretat, encara que ha cridat a la cautela i prudència i ha tornat a aconsellar als contagiats que no acudisquen a votar.

17 brots a Andalusia

Andalusia arriba als 17 brots de coronavirus Covid-19 actius, huit en fase de control i nou en fase d'investigació a les províncies de Granada, Màlaga, Cadis, Huelva i Almeria, amb un total de 264 casos. En les últimes hores suma dos nous brots localitzats a l'àrea metropolitana de Granada, amb cinc casos confirmats, i a Ronda (Màlaga), amb només un cas confirmat. Un dels brots és el detectat a Belicena (Granada), amb sis casos, que es va produir en un vetlatori multitudinari amb persones de diferents localitats. El brot amb més afectats continua sent el del centre d'acolliment de la Creu Roja a Màlaga, on els infectats han arribat als 108.

Acaba l'aïllament de l'edifici de Santander

El govern de Cantàbria ha donat per conclòs després de més de deu dies el període d'aïllament preventiu dels veïns de l'edifici afectat pel brot de Covid-19 al carrer de Nicolás Salmerón de Santander, després de conéixer-se hui els resultats de les proves PCR que no mostren cap nou positiu. El president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, ha lamentat que encara veu "molta gent, sobretot joves", que no porten mascareta, per la qual cosa no ha descartat fer obligatori el seu ús.

Brot en un bloc de cases d'Albacete

Un total de 25 proves PCR han donat negatiu de les 30 realitzades als veïns i contactes del bloc de cases a Albacete on es va detectar un brot de coronavirus dissabte passat, segons ha confirmat el director general de Salut Pública, Juan Camacho. De les cinc restants s'oferirà el resultat aquest dijous. En relació amb el brot detectat a Tarazona de la Mancha, ha recordat que correspon a dos nuclis familiars i que s'han confirmat 9 casos.

Els brots d'Aragó "en fase de control"

Aragó ha registrat 26 nous casos de coronavirus, dels quals 12 s'han comptabilitzat a Osca, 10 a Saragossa i 4 a Terol; aquests últims es corresponen amb un mateix brot familiar al municipi d'Alarcón, en el qual s'havien detectat tres casos en dies previs. Les comarques d'Osca en fase 2 acumulen 414 positius, però la tendència va baixant i esperen que arribe el cap de setmana per a decidir si tornen a la normalitat. Els brots de les quatre comarques aragoneses, "estan en vistes de control", perquè existeix "una reducció de casos" i "l'evolució és positiva", segons ha indicat Illa.

Tres brots a Mallorca

El govern balear ha informat aquest dimecres que en l'última setmana s'han notificat tres brots, tots a Mallorca i de caràcter familiar, amb un total de 14 positius i 32 persones en vigilància.

A Múrcia, la regió manté actius quatre brots: Múrcia, Cartagena, Torre Pacheco i en els sorgits arran de tres viatgers procedents de Bolívia. El president autonòmic, Fernando López Miras, ha indicat que la situació està "continguda", si bé ha insistit en la seua preocupació pels "ineficients" controls als aeroports.

També et pot interessar

stats