Quines autonomies han decretat el tancament perimetral?

Una desena de comunitats es tanquen fins al 9 de novembre, Madrid demana fer-ho fins dilluns

Quines autonomies han decretat el tancament perimetral?
Quines autonomies han decretat el tancament perimetral?

La declaració de l’estat d’alarma diumenge ha accelerat l’aplicació de noves mesures restrictives per a frenar l’escalada de contagis per coronavirus a Espanya. De manera creixent, diverses comunitats autònomes han anunciat el tancament perimetral del seu territori o estudien posar en marxa aquesta mesura els pròxims dies. Amb la vista posada en el Nadal, les autonomies busquen frenar la pandèmia, que avança sense fre en gran part del territori espanyol.

Quines autonomies han decretat el tancament perimetral?

Navarra: el govern foral de Navarra va ser el primer a Espanya que va decretar el tancament perimetral de tota la comunitat autònoma en la segona onada. Des de dijous passat, no es permet eixir ni entrar a la comunitat autònoma durant 15 dies. A més, els bars, restaurants i altres establiments tanquen a les 21:00 hores.

La Rioja: amb una incidència acumulada a 14 dies de 707 casos per cada 100.000 habitants, va ser la segona autonomia a confinar-se. Des de divendres passat fins al dissabte 7 de novembre es restringeix la lliure entrada i eixida de persones en tota la comunitat autònoma.

Aragó: el president d'Aragó, Javier Lambán, va informar que la comunitat queda confinada en tot el perímetre a partir de la matinada de dimarts fins al 9 de novembre. Lambán ha explicat que Aragó està en nivell 3 d'alerta, el més restrictiu. Per això, el tancament de fronteres és el més aconsellable.

Astúries: la mobilitat entre Astúries i la resta de comunitats autònomes quedarà restringida entre la mitjanit de dimarts a dimecres en tot el territori. El confinament limita les entrades i eixides del Principat a viatgers en trànsit o que tinguen causes justificades, i s'afig a Gijón, Oviedo i Avilés, on aquesta mesura va entrar en vigor divendres.

El País Basc: el govern basc va anunciar el tancament de la comunitat autònoma a partir de les 6:00 hores d’aquest dimarts. Euskadi ha entrat en zona roja després de superar la taxa acumulada en 14 dies de 500 casos de Covid-19 per 100.000 habitants.

Múrcia: degut a les altes xifres d'incidència acumulada tant al conjunt de la Regió com en cadascun dels municipis, Múrcia ha decretat un doble tancament. Es restringiran la mobilitat entre la comunitat autònoma i altres, i es restringirà el moviment entre cadascun dels 45 municipis que la componen. A més, 10 d'aquests municipis hauran de retrocedir a fase 1.

Castella-la Manxa i Castella i Lleó: després de reunir-se els presidents autonòmics d'aquest territoris amb la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ambdós territoris van decretar aquest dimecres un tancament perimetral fins al 9 de novembre, data en què acaba el primer període de l'estat d'alarma.

Andalusia: Juanma Moreno, president de la Junta d'Andalusia, ha sigut l'últim president (fins a aquest moment) a decretar el tancament de la seua autonomia. Serà efectiu fins al 9 de novembre, i el toc de queda es mantindrà de les 23:00 a les 6:00 hores. L'anunci l'ha fet en una compareixença sense preguntes, després de reunir-se el president amb el Consell Assesor d'Alertes de Salut Pública de la Junta.

El cas de Madrid

Després de la citada reunió amb els presidents de Castella-la Manxa i Castella i Lleó, Isabel Díaz Ayuso va afirmar que no tenia certeses que els tancaments perimetrals "funcionaren". Tot i això, amb la previsió que durant el pont de Tots Sants hi haguera molts desplaçaments, Ayuso demanarà al govern d'Espanya que la seua autonomia es puga tancar "per dies", amb la intenció d'aplicar les restriccions a la mobilitat només durant el pont de l'1 de novembre.

Quines autonomies continuen estudiant la possibilitat de confinar-se?

Catalunya: el govern català estudia la possibilitat de decretar confinaments durant els caps de setmana per a tallar la propagació descontrolada de l'epidèmia. La mesura requeriria un nou decret d'estat d'alarma, ja que l'actual només preveu confinaments nocturns.

També et pot interessar

stats