Què es pot fer i què no durant les festes de Nadal

Les reunions familiars i socials podran ser de fins a 10 persones els dies més assenyalats, quan estarà permesa la mobilitat entre territoris.

Les mesures decretades per la Generalitat durant les festes de Nadal
Les mesures decretades per la Generalitat durant les festes de Nadal / Marta Pascual (À Punt NTC)

El Consell ha aprovat aquest cap de setmana un nou paquet de mesures sanitàries que busquen evitar que les festes de Nadal, Cap d'Any i Reis siguen l’origen d’una tercera onada de contagis.

Les noves restriccions, que s'afigen a les que estan vigents, entren en vigor el 10 de desembre i ja s'han publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

Algunes mesures només tindran efecte els dies més assenyalats de les festes, el 24, 25 i 31 de desembre i l'1 de gener. Però, què pot fer la ciutadania durant les festes de Nadal?

Puc reunir-me amb tota la família la nit de Nadal o la de Cap d'Any?

Les reunions socials i familiars continuen limitades a un màxim de sis persones, però excepcionalment, els dies 24, 25, 26, 31 de desembre i 1 de gener podrem ser fins a deu persones a la taula. En tot cas, la Generalitat recomana que en aquestes trobades no s'ajunten més de dos grups de convivència.

Puc eixir de la Comunitat Valenciana per a visitar familiars o persones afins?

La Comunitat Valenciana està tancada perimetralment i continuarà així almenys fins al 15 de gener. Això significa que no es pot entrar ni eixir del territori valencià si no és per una causa justificada. Ara bé, excepcionalment, els dies 23, 24, 25, 31 de desembre i 1 gener sí que estan permesos els deplaçaments amb motiu de reunions amb familiars i persones pròximes.

Com puc acreditar el motiu dels meus desplaçaments a una altra comunitat autònoma?

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha explicat que no caldrà una documentació concreta per a acreditar el motiu dels viatges durant aquestes dates assenyalades, entre altes raons perquè la Generalitat “no té capacitat per a decidir sobre altres comunitats autònomes”. Tanmateix, el magistrat Joaquim Bosch va explicar divendres en A la Ventura que són moltes les formes amb les quals es poden acreditar els desplaçaments, com ara una carta d'invitació o una foto del carnet d'identitat amb l'adreça del domicili dels familiars.

A quina hora puc tornar a casa la nit de Nadal o la de Cap d'Any?

El toc de queda a partir de les 12 de la mitjanit continua en vigor i s'ha prorrogat fins al dia 15 de gener. Això significa que està prohibit de circular per la via pública a partir d'aquesta hora, si no és per una causa justificada. No obstant això, com a excepció, les nits del 24, 25 i 31 de desembre, aquest toc de queda començarà més tard, concretament a la 1:30 de la matinada.

Quin serà l'horari de la restauració i de l'hoteleria durant les festes nadalenques?

Els dies grans de les festes de Nadal (24, 25, 26, 31 de desembre i 1 de gener), l'horari dels establiments i de l'hoteleria s'allarga fins a la 1 de la matinada, encara que es podran acceptar encàrrecs fins a les 00:30 hores. A més, aquests dies, el nombre màxim d'ocupació de les taules s'amplia a deu persones.

Es podrà celebrar la carrera de Sant Silvestre?

No. Segons el decret aprovat pel Consell, no es pot fer cap carrera popular típica d'aquestes dates.

Com seran les cavalcades de Reis d'enguany?

Enguany, no es podran celebrar les cavalcades de Reis com les coneixíem fins ara, però si que es podran realitzar amb algunes adaptacions. Es permeten les cavalcades estàtiques en llocs on es puga controlar l'aforament i es garantisca el compliment de totes les normes d'higiene, distància i l'ús de mascareta. Els Reis també podran realitzar el seu recorregut als pobles i ciutats en vehicles. Tanmateix, no es podran llançar objectes a la via pública i es recomana seguir les cavalcades des dels balcons de les vivendes.

Hi haurà mercadets de Nadal?

Sí, mantenint l'aforament del 50%. Com a novetat, si no es pot augmentar l'espai, es podrà controlar l'aforament perquè no s'haja d'eliminar cap parada.

També et pot interessar

stats