Els quatre escenaris d'actuació que preveu el nou protocol de Sanitat

Els diferents centres de coordinació regionals i locals gestionaran les actuacions a seguir.

Personal sanitari realitza proves PCR
Personal sanitari realitza proves PCR / David Borrat (Efe)

La Conselleria de Sanitat ha establit un nou protocol d'actuació amb quatre escenaris possibles segons el nivell d'alerta sanitària a causa de la pandèmia de coronavirus. Aquest està previst que funcione a partir de l'activació de la situació d'emergència 2 del Pla Territorial d'Emergència de la Comunitat Valenciana.

El pla estableix que en aquesta situació es constituïsca el centre de coordinació operativa integrada (Cecopi) així com el comité assessor, que funcionen com a directors de les actuacions. En l'àmbit local, els plans territorials també han determinat que siga el centre de coordinació operativa local (Cecopal) qui coordine les actuacions a través de quatre òrgans: el director del pla, el comité assessor, el gabinet de premsa i el centre de comunicacions.

Així, els quatre possibles escenaris són els següents:

  • Escenari 1. Confinament total del municipi: Es contempla la restricció d'entrada i eixida de persones excepte en casos justificats com l'assistència a centres, serveis i establiments sanitaris; compliment d'obligacions laborals, professionals, empresarials o legals; retorn al lloc de residència habitual; assistència a cura de persones majors, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables; causa de força major o situació de necessitat; o qualsevol altra activitat d'anàloga naturalesa. A més, es restringeixen totes les activitats no essencials i l'activitat educativa i formativa presencial.

En aquest cas els centres de coordinació tindran una sèrie de funcions com assegurar el compliment de les mesures de seguretat o serveis de desinfecció, entre d'altres.

  • Escenari 2. Confinament total d'un municipi + UCI col·lapsades: Es contempla el mateix escenari que en el primer cas, però sempre que les UCI es vegen col·lapsades per l'increment de casos greus de coronavirus entre la població. Així, en aquest cas es prioritzarà la instal·lació d'hospitals de campanya i provisionals als municipis i la medicalització d'establiments hotelers.
  • Escenari 3. Confinament d'una zona determinada o d'un barri: En aquest cas es limita la llibertat de circulació de la població només a una zona determinada. L'obertura dels serveis essencials es veurà afectada en funció de la situació epidemiològica i les decisions dels òrgans gestors.

Les forces i cossos de seguretat hauran de delimitar els nuclis de població confinats per tal garantir que es compleixen les restriccions de mobilitat establertes.

  • Escenari 4. Confinament d'un edifici o una urbanització: En aquest escenari, s'aplicaran els passos descrits en l'escenari anterior, circumscrivint les actuacions a l'àmbit de l'edifici o urbanització confinada.

Les forces i cossos de seguretat també hauran de contemplar les necessitats de les persones que es troben confinades, a fi d'evitar desplaçaments innecessaris.

També et pot interessar

stats