Puig: “Un dia no és un dia, pot ser l'últim”

El president de la Generalitat avisa d'un inici de gener amb un “intens estrés sanitari” i no descarta un futur confinament.

Ximo Puig en una imatge d'arxiu
Ximo Puig en una imatge d'arxiu / EuropaPress

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha llançat de nou aquest dijous un avís sobre les possibles celebracions de la nit de Cap d'Any i ha alertat que “ens hi estem jugant molt, un dia no és un dia” sinó que pot ser “l'últim”, i ha avisat que els primers dies de gener, després de les festes, seran d'“intens estrés sanitari” i que “hem d'estar preparats”.

“Ací estem treballant”, ha dit Puig en una entrevista en la Cadena SER, en la qual no ha concretat si hi haurà restriccions més dures per a la Comunitat Valenciana, l'única en aquestes dates que manté el tancament perimetral, com un possible confinament. Sobre aquest tema, el president ha advocat per “veure la millor resposta perquè no es pot descartar res”, però ha ressaltat el fet que el primer és complir les restriccions que ja estan en marxa.

En aquesta línia, considera que “anunciar permanentment de manera compulsiva” mesures sense que s'estiguen complint les prèvies adoptades “no té sentit”, i ha posat l'accent en el fet que el fonamental és que totes les restriccions en hoteleria, circulació de persones, sanitàries i de mobilitat es complisquen.

El president ha valorat que hi ha un compliment “molt important” per part de la població, però també ha avisat que si un 15 o un 20% de ciutadans no les compleixen, això “és definitori d'una caiguda enorme en una situació extrema”.

Preguntat per si els experts li han explicat els motius de l'augment de casos i de l'evolució negativa de la pandèmia malgrat les mesures en vigor, Puig ha admés que encara no se sap el comportament de la pandèmia i ha fet notar que “en molts aspectes, no és qüestió d'una comunitat autònoma ni d'un país”, ja que s'està comprovant com estan altres zones d'Europa i del món.

En aquest cas, ha dit que s'ha de “partir de la humilitat” perquè “no sabem fins i tot moltes de les derivades de la pandèmia i, sobretot, no hi ha un receptari”. En tot cas, ha admés que les restriccions “en molts casos tenen resultats que no són els esperats” i que estem “en una situació molt difícil”.

“Tercera onada o segona bis”

“No sé si és la tercera onada o la segona bis, però la situació és molt complicada”, ha dit, i l'ha resumida en una frase que va escoltar fa un temps atribuïda a un viròleg: “El virus més ximple és més llest que el millor que nosaltres”. “Alguna cosa estem fent malament, no estem lluitant de la manera que pensàvem que podíem superar aquesta pandèmia”, ha admés, per a tornar a “suplicar” als ciutadans que facen un “exercici de responsabilitat perquè no hi haurà un policia darrere de cadascun d'ells”.

En aquest context, ha insistit que en molts àmbits de confiança, família o amistat es produeix una relaxació que acaba sent letal. “Això va de corresponsabilitat”, ha dit, la qual cosa no significa que les institucions descuiden la seua, “però la pandèmia és una causa comuna i depén de cadascun de nosaltres. Si no estem tots compromesos en aquesta direcció, serà impossible”, ha resumit.

Segons Puig, “no podem enganyar-nos al solitari” perquè “el virus no sols circula a la nit” i si “passem de nit de Cap d'Any a vesprada de Cap d'Any, és igual”. “No pot haver-hi festes; no és el moment”, ha conclòs, i ha subratllat que “els bons sentiments que avalen aquestes festes han de ser més importants que la seua concreció festiva”.

També et pot interessar

stats