Aquest contingut ja no està disponible per veure.

Puig: "No tinc plantejat cap canvi de govern"

49 min.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, considera que el Consell ha donat resposta "ràpidament" a la situació excepcional que la pandèmia ha generat a la Comunitat Valenciana, encara que reconeix "errades" i que hi ha hagut "coses que no han funcionat correctament i "que cal millorar". Amb tot, el cap de l'executiu valencià no es planteja canvis en el govern per a millorar la gestió, una possibilitat que va suggerir el cap de setmana la vicepresidenta Mónica Oltra. "Crec que enmig de la pandèmia convé estar centrat en el treball i després, en el futur, quan analitzem les conseqüències, ja veurem", ha destacat Puig a À Punt en l'estrena del nou format de Les notícies del matí des de l'estudi 3 del Centre de Producció de Burjassot.

El cap del Consell ha ressaltat la contractació de 10.000 sanitaris i els rastrejadors com a exemples de la gestió en la lluita contra la pandèmia. El president considera que "estem millor preparats" i ha situat en la detecció i l'encapsulament dels contagis els reptes per a afrontar la fase actual de la pàndemia. Pel que fa a la situació a les residències, el cap de l'executiu s'ha mostrat crític amb alguns centres que "no han estat a l'altura de la seua missió, que és tractar amb dignitat les persones majors". Assegura que s'està fent una inspecció i "es prendran totes les decisions que calga, en tots els àmbits". No obstant això, considera que "ara la situació està sota control".

Ximo Puig també ha defés la gestió davant de l'inici del curs escolar. Ha recordat que va arribar a un acord al juliol amb la comunitat educativa, amb més de 4.000 nous professors, i ha justificat que no es facen proves de coronavirus a tota la comunitat educativa perquè "els experts diuen que no és una garantia que les coses vagen millor", i "una PCR no és una vacuna, i pot donar una falsa seguretat". Sobre si la Generalitat recorrerà contra la decisió del TSJ de permetre a l'Ajuntament de Torrevella que faça proves al professorat, Puig ha traslladat la solució al que "determine l'advocacia de la Generalitat, però sense cap interés de confrontació".

"Hem d'aprofitar la situació per a modernitzar l'economia"

El cap del Consell, que ha confirmat que es presentarà a la secretaria general del PSOE, s'ha confessat incòmode parlant de temes de política interna en les circumstàncies actuals i ha volgut ressituar el discurs en la gestió eficaç de la pandèmia i en la reconstrució econòmica i social. Puig considera que la pandèmia obri l'oportunitat per a accelerar la solució d'alguns dels problemes estructurals de l'autonomia: "Hem d'aprofitar el moment per a modernitzar la Comunitat Valenciana, fer-la més inclusiva i més sostenible". Cap a aquest camí el Consell vol orientar els fons europeus per a la reconstrucció que s'esperen el pròxim any, així com per a garantir la resiliència de l'economia valenciana i, particularment, de les activitats més castigades per la crisi econòmica derivada del Covid-19, com el turisme i les exportacions.

Buscarà "un gran acord" per als pressupostos de 2021

"Ara es tracta de posar tots els recursos disponibles per a reactivar l'economia", ha explicat Puig. Per això la Generalitat pretén harmonitzar un nou projecte de recuperació que vaja més allà d'aquests tres anys i que tinga el màxim suport de tots els grups, "ja que aquesta dècada és crucial per a la Comunitat Valenciana i cal traure lliçons del que ha passat en la pandèmia o anirem malament". El cap del Consell no renuncia a un gran acord que sume el suport del PP i Ciutadans per als projecte de pressupostos de 2021 i ha demanat altura de mires als grups parlamentaris per a aconseguir-ho.

Un crèdit de mil milions per a despeses corrents

Però la situació es presenta difícil. El president de la Generalitat ha recordat que travessem un moment excepcional i que cal preparar-se per a "fer més en menys". "Si el PIB de la CV baixa 10 punts, té conseqüències i no podem enganyar-nos nosaltres mateixos", ha dit, en preguntar-li pel futur d'empreses públiques com À Punt.

De moment el Consell ha aconseguit un crèdit de mil milions a zero punts d'interés, que, segons Puig, "ens permetrà estalviar recursos en la gestió de les despeses corrents". El préstec l'ha fet CaixaBank, una de les parts de la possible fusió amb Bankia. Puig s'ha mostrat convençut que la seu social de l'entitat resultant "es quedarà ací", una capitalitat que considera molt important retindre per motius econòmics i reputacionals, i davant dels processos de centralització econòmic que assegura que pateix l'Estat.

"Canvi de visió" en el finançament autonòmic

El president de la Generalitat ha assegurat que el Consell continua reinvindicat el finançament just, que considera "irrenunciable". "Ho hem defés i ho continuarem defenent", ha remarcat. Tanmateix considera que "s'han produït avanços" i que el repartiment del fons de l'educació, segons el pes poblacional, està revelant que "sí que hi ha un canvi de visió" del govern espanyol respecte del finançament autonòmic". Una millora que el president de la Generalitat atribueix al treball d'argumentació tècnica i política per a situar el problema en el debat públic.

"El València CF no ha complit"

El cap del Consell també ha fet referència als problemes del València CF per a acabar l'estadi. Ximo Puig ha lamentat que, a pesar del suport de les diferents administracions, "el València no ha complit, i això no pot passar sense res més". "Voluntat d’ajudar-lo n’hi ha, de prorrogar la situació urbanística es pot parlar, però sempre que hi haja compromisos reals i una agenda creïble", ha explicat el president en un missatge directe als propietaris del club de futbol.

Contingut no disponible
stats