Puig reclama avançar cap a la convergència de rendes en el repartiment dels fons europeus

El president de la Generalitat demana més suport del pla de reconstrucció per a les autonomies en pitjor situació.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, durant la roda de premsa posterior a la conferència de presidents
El president de la Generalitat, Ximo Puig, durant la roda de premsa posterior a la conferència de presidents

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat que a Espanya es faça un repartiment dels fons del pla per a la reconstrucció que done més suport a les zones amb una situació pitjor.

Després de la conferència de presidents, el cap del Consell ha recalcat la necessitat que el pla de recuperació europeu es faça efectiu, i ha valorat positivament la reacció de la Unió Europea, que ha qualificat de “diametralment distinta” a la que va tindre durant la crisi econòmica, i gràcies a la qual hui tenim una situació d'estabilitat en els mercats i també en l'àmbit macroeconòmic.

En aquest sentit, Puig ha defensat que, a “efectes interns d'Espanya”, aquest pla de recuperació ha de servir per a “anar cap a una convergència de rendes”, jugant tant amb la competitivitat dels projectes, l'aliança entre autonomies i l'aliança publicoprivada, com amb l'objectiu de “disminuir la divergència de rendes entre autonomies”.

La Comunitat Valenciana, que té 12 punts menys de renda que la mitjana nacional, i això la converteix en una comunitat amb molts emprenedors i creativitat, està “llastada” en gran manera perquè “el motor públic està gripat” a i li falta força perquè li manca un finançament just.

Per totes aquestes raons, el president ha demanat que es trasllade a Espanya el que s'ha demanat a Europa: “equitat i convergència, i més suport per a les nacions amb una situació pitjor” i que es tinga en compte la realitat de partida de cada comunitat autònoma.

Trobar l'equilibri entre la reactivació econòmica i la salut pública

En la compareixença posterior a la conferència de presidents i presidentes autonòmics celebrada a La Rioja, la primera presencial després de 14 reunions telemàtiques, el cap del Consell ha instat a “fugir del populisme, la demagògia, de la confrontació estèril”. “Cal confiar en la ciència”, ha dit Puig. “Hi haurà una vacuna, però mentrestant, hem d’aconseguir que hi haja el menor nombre de morts i contagis, hem de donar seguretat i protecció”, ha assenyalat.

Per al president, “cal reforçar els mecanismes institucionals i jurídics per a poder donar una resposta quirúrgica, en un moment determinat, a una situació determinada. No es pot anar desmanotats, açò no va de fer grans prohibicions, grans actuacions genèriques. Necessitem trobar l'equilibri entre reactivació econòmica i salut pública”, ha assegurat.

A més, el cap de l’executiu valencià també ha reivindicat un pla que ajude a consolidar el clúster de fabricació de material sanitari propi. Puig ha recordat que la Comunitat Valenciana té garantits els subministraments per als pròxim sis mesos - i ha posat a disposició d’altres comunitats autònomes els recursos fets a casa nostra. En aquest sentit, també ha insistit que qualsevol proposta del govern d’Espanya per fer una compra conjunta de material “ha de comptar amb les empreses del país, i les valencianes, que han fet un important procés d’adaptació al nou temps”.

Singularitat entre territoris, igualtat entre ciutadans

Puig ha reconegut que “és molt important que haja vingut Urkullu –que havia anunciat que no hi assistiria i s'ha presentat a última hora per sorpresa– i és molt important trobar el just equilibri entre multilateralitat i bilateralitat. Hem d’harmonitzar posicions diferents i parlar de la suma, d’allò que generar igualtat o desigualtat”. En aquest sentit, el president valencià ha reclamat, una vegada més “singularitat entre territoris, però igualtat entre ciutadans. Això és el que ha de garantir el govern d’Espanya i ho hem de garantir en governança col·laborativa”, ha afirmat.

També et pot interessar

stats