Puig insisteix que l'ús de la mascareta "no està en discussió" i apel·la a la responsabilitat individual

Almenys deu autonomies han decretat l'obligatorietat de portar-la en espais públics o ho faran en les pròximes hores.

Primer dia de mascareta obligatòria a Balears
Primer dia de mascareta obligatòria a Balears / David Arquimbau (Efe)

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha insistit aquest dilluns que l'obligatorietat de la mascareta "no està en discussió" a la Comunitat Valenciana a pesar l'entrada en vigor en autonomies veïnes com ara Catalunya o les Illes Balears. La por dels rebrots de Covid-19, que el Ministeri de Sanitat xifra en més d'un centenar, repartits en quinze autonomies, ha fet que almenys deu comunitats hagen imposat l'ús obligatori de la mascareta o ho farà en les pròximes hores.

A més de Catalunya i les Balears, també s'han sumat a la mesura Extremadura, Andalusia, Aragó, La Rioja, Astúries, Cantàbria, Navarra i Múrcia, amb l'objectiu de minimitzar el risc de contagis. A la Comunitat Valenciana, en canvi, l'ús de la mascareta encara no és obligatori, tot i que Ximo Puig ha reconegut que la situació pot canviar en els pròxims dies en funció de l'evolució de la pandèmia. A hores d'ara hi ha en les comarques valencianes set rebrots actius que afecten prop de 60 persones (Castelló, Foios, València –amb dos focus–, Rafelbunyol, Llíria i Cullera), però la Generalitat insisteix que tots estan sota control.

Puig aposta per la responsabilitat de la ciutadania abans que normativitzar l'ús d'aquest element de protecció. "L'ús de la mascareta no està en el debat, és absolutament necessari. Cadascun de nosaltres som responsables", ha defés en una roda de premsa a l'Hospital La Fe de València després de visitar uns robots que amplien la capacitat de fer proves PCR.

Però ha descartat "posar una persona vigilant permanentment el que fa cada ciutadà" i ha recordat que la mascareta ja és obligatòria en espais com el transport públic. Al seu parer, ara ha d'existir una voluntat personal i una responsabilitat compartida de lluitar contra el coronavirus. Per això, el cap del Consell posa l'accent que l'obligatorietat "no està en discussió" al territori valencià, independentment de les decisions que es puguen prendre. També ha destacat que aquest element de protecció és dels instruments més eficaços per a evitar la transmissió del virus i ha cridat a "adoptar un exercici més important que qualsevol obligació: la corresponsabilitat".

Mesures coordinades de salut pública

Per a fer front als rebrots que s'han declarat en diverses zones del país, el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes podran aprovar mesures coordinades de salut pública en el si del ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. Segons es desprén del pla resposta primerenca en un escenari de control de la pandèmia per Covid-19, aquestes mesures seran de compliment obligatori a les comunitats autònomes on s'establisquen. El document s'ha presentat aquest dilluns i s'espera que puga aprovar-se aquest dijous en una nova reunió de l'organisme, on estan representades les comunitats autònomes i el departament que dirigeix Salvador Illa.

L'objectiu del pla és reduir l'impacte de la pandèmia pel nou coronavirus mitjançant l'enfortiment d'intervencions "ràpides, oportunes i eficaces" i, al mateix temps, preparar les capacitats d'Espanya enfront d'un increment de la transmissió que, si fa al cas, puga derivar en una segona ona de transmissió.

També et pot interessar

stats