Puig: “Hi ha la màxima seguretat possible per al retorn a les aules”

El president de la Generalitat avança que es crearà una comissió de seguiment permanent per a supervisar el transcurs de l'inici de curs.

El col·legi Pius XII de València ha reconvertit la sala d'actes en una aula
El col·legi Pius XII de València ha reconvertit la sala d'actes en una aula / Manuel Bruque (Efe)

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha comparegut aquest dimecres per a explicar les mesures adoptades pel Consell de cara a l'inici del curs escolar, amb el creixement exponencial de contagis de Covid-19 registrat els últims dies com a teló de fons. “Hi ha la màxima seguretat possible per al retorn a les aules”, ha assegurat.

El cap del Consell ha recordat que tots els centres escolars valencians disposen des del 29 de juliol d'un protocol que estableix el marc general de la tornada a les aules a la Comunitat Valenciana. El document, segons ha destacat, és “flexible” i està condicionat a l'evolució de la pandèmia. El punt de partida de la Generalitat és aconseguir “la màxima presència possible” de l'alumnat, tot i que no hi ha risc zero i “pot haver-hi alguna situació complicada en algun centre escolar”.

Puig ha mantingut una trobada a tres bandes amb el conseller d'Educació, Vicent Marzà, i la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, per a preparar la conferència sectorial conjunta d'Educació i Sanitat que ha convocat el govern espanyol aquest dijous en què es decidiran les mesures i els protocols de seguretat per a la tornada a les escoles a partir de setembre. Arran del que es decidisca en aquesta trobada, Puig ha explicat que es crearà un “protocol d'atenció” que definiran entre les conselleries de Sanitat Universal i Educació en els pròxims dies.

Entre els acords tancats en la reunió d'aquest dimecres, Puig ha indicat que s'ha aprovat crear una comissió de seguiment permanent en què estarà ell mateix, els consellers d'Educació i Sanitat Universal i els secretaris autonòmics “per a testar la tonada al col·legi i el desenvolupament del curs excepcional”. En aquest sentit, el president ha remarcat que la comunitat educativa participarà activament en el desenvolupament del curs escolar.

Així mateix, ha destacat que la Conselleria d'Educació ha preparat una campanya d'informació “molt potent” i la de Sanitat Universal un “centre d'atenció telefònica”. Tots dos mecanismes es posaran en marxa la setmana vinent “per a donar resposta a totes les inquietuds dels pares i mares”.

Marzà obri la porta a una tornada escalonada

El conseller d'Educació, Vicent Marzà, ha assegurat que el retorn a les aules de manera presencial serà el 7 de setembre, encara que s'ha mostrat obert a una tornada escalonada o progressiva si algun centre així ho necessita. L'entrada al col·legi per part dels diferents grups o cursos es farà també de manera escalonada, “en funció de les necessitats d'organització de cada centre, el claustre del qual explicarà als pares com es realitzaran aquestes entrades i eixides”, segons el conseller.

Enguany, l'inici de curs ve marcat per l'avanç imparable dels contagis de coronavirus a la Comunitat Valenciana i a tot Espanya i per al qual el Ministeri encapçalat per Isabel Celaá aposta per mascaretes obligatòries per a l'alumnat de més de sis anys, prendre la temperatura i permisos retribuïts o baixes per malaltia per a les mares i els pares que tinguen fills en quarantena, entre altres mesures que s'estudiaran dijous.

L'últim balanç d'incidència de la Covid-19 al territori, oferit aquest dimarts pel departament que encapçala Barceló, deixa la xifra més alta de contagis diaris confirmats des que començà la crisi sanitària: 772. La quantitat supera el nombre més gran que s'havia registrat fins ara, que se situava en 750 el 29 de març, quan el balanç comprenia conjuntament els diagnòstics realitzats tant per PCR com per tests ràpids.

Bonig proposa cinc mesures per a la tornada a l'escola

La presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha proposat cinc mesures concretes per a una "tornada al col·le segura" que ha remés a Puig. Aquestes són: incorporar la figura de l’infermer o infermera escolar, classes en directe per streaming, tests massius a tota la comunitat educativa, protocols clars sobre la neteja i higienització de les aules i mesures per a la conciliació familiar.

També et pot interessar

stats