Puig: "No farem una discussió permanent del criteri territorial per a la desescalada"

Per al president, s'ha aconseguit la liquiditat i el fons extraordinari que es demanava, però ara cal corresponsabilitat fiscal.

Puig: "No farem una discussió permanent del criteri territorial per a la desescalada"
Puig: "No farem una discussió permanent del criteri territorial per a la desescalada"

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha començat la seua compareixença després de la reunió amb el president del govern i la resta de presidents autonòmics expressant el seu condol cap a la familia de la cooperant valenciana de Psicòlegs sense Fronteres, Alba Aparicio Flores, morta ahir en un accident d’avió a Colombia quan viatjaba cap a la ciutat des d’on anava a ser repatriada a España.

Eixida del desconfinament territorialitzada

Puig ha reconegut que a la Comunitat Valenciana tenim “una realitat propia i una organització que no es basa en províncies”, però ha explicat que el seu executiu no va a fer una discussió del criteri territorial per a la desescalada, ja que l’objectiu és construir les solucions més fàcils per a la desescalda juntament amb el govern central.

Resultats de la reunió amb Sánchez

El cap del consell ha informat que, davant l’executiu central, la reivindicació fonamental de la Generalitat és financera, per a poder garantir la liquiditat i tindre els recursos per pagar les pimes i altres empreses. “Necesssitavem 2.200 milions, ja en tenim 1500”, ha afegit.

La segona reivindicació valenciana davant la resta d’autonomies i el president del govern, és un fons extraordinàri per cobrir les despeses en sanitat i aspectes socials que ha generat la Covid-19. Per això Puig ha recalcat la importancia del fons de 16.000 milions d’euros per a les comunitats autònomes, com va explicar ahir Pedro Sánchez.

En aquest sentit, el president de la generalitat, considera que la Comunitat Valenciana ha aconseguit el que s’havia plantejat, però ha subrratllat que, a mig termini, cal asegurar una corresponsabilitat fiscal.

En condicions de passar a la fase 1 la pròxima setmana

Puig ha reiterat que la setmana que ve estarem en condicions de passar a la fase 1 de la desescalada, en complir amb els principals indicadors sanitaris. “Mantenim que la unitat de referència ha de ser el departament sanitari, però pensem que com més ens acompassem, tot el conjunt de la comunitat, millor. L’objectiu és que isquem tots junts, tots els departaments, com més prompte millor”, ha afegit.

El president ha recordat que en els últims 7 dies les altes de pacients de Covid-19 al país valencià s’han incrementat un 20%, 6 de cada 10 persones diagnosticades ja s’han curat i només 3 de cada 10 diagnostics estan actius.

El nombre d’ingressos a l'UCI s’ha reduït a la meitat en els últims 15 dies i la reducció és del 40% pel que fa a les hospitalitzacions.

Segons el president, la incidència acumulada de la Covid-19 a casa nostra en les dos últimes setmanes és de 16 casos per cada 100.000 habitants, menys d’una tercera part de la mitjana espanyola. També la taxa de mortalitat és molt inferior a la de l’estat. "Només 5 de les 17 autonomies tenen una incidència més baixa que la nostra. Aquestos són els paràmetres que ens peremeten afirmar que estarem en condicions de passar a la fase 1 la setmana que ve", ha conclòs el president.

També et pot interessar

stats