Puig: "Des de la lleialtat, la Generalitat discrepa de la decisió de no passar a la fase 1 en conjunt"

El president ha demanat disculpes a la ciutadania valenciana per les expectatives que no s'han complit.

Puig: "Des de la lleialtat, la Generalitat discrepa de la decisió de no passar a la fase 1 en conjunt"
Puig: "Des de la lleialtat, la Generalitat discrepa de la decisió de no passar a la fase 1 en conjunt"

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que la Generalitat discrepa "des de la lleialtat" de la decisió del govern central de no fer passar a la fase 1 de la desescalada tota la Comunitat Valenciana en conjunt. "Hem presentat un informe de 232 pàgines i no tenim resposta. Això no ens sembla rigorós", ha afegit.

El cap del Consell ha afirmat que, tot i que la confrontació seria irresponsable en aquesta situació, "la lleialtat no és submissió" i que la Generalitat considera que no s'ha justificat la decisió del ministeri amb criteris objectius.

Puig ha explicat que el govern valencià sempre ha defensat la importància de la unitat d'acció a Espanya per a afrontar la crisi sanitària, però també que és necessària la cogovernança i segons el president, aquest últim aspecte no ha funcionat bé a la Comunitat Valenciana.

El cap del Consell ha volgut a més demanar disculpes a la ciutadania valenciana perquè "no s'han complit les expectatives".

La societat valenciana no ha fet res malament

Puig ha volgut deixar clar que “els valencians i valencianes hem fet els deures i en qualsevol estadística es pot comprovar. La societat valenciana no ha suspés cap examen ni ha fet res malament”, ha recalcat.

Als departaments de salut que passen a la fase 1, el cap del consell els ha demanat precaució, però també “determinació per a eixir de la paràlisi i recuperar l’economia”.

Criteris transparents, objectius i avaluables

Puig ha tornat a defensar aquest diumenge, davant el president espanyol Pedro Sánchez i la resta de líders autonòmics, que el criteri que ha de guiar la distribució del fons extraordinari de 16.000 milions d'euros per a la reconstrucció econòmica i social, anunciat la setmana passada, és el de la població.

“L’actual model de finançament no pot ser el model de repartiment” ha insistit Puig. “Els criteris han de ser sempre transparents, objectius, avaluables, i s’ha de respectar la singularitat entre territoris i la igualtat entre espanyols”, ha remarcat el cap del consell.

Puig també ha tornar a reclamar un protocol europeu que done seguretat al turisme i ha demanat unitat d’acció pel que fa a la sol·licitud d’ajudes. “Cal posar l’interés dels ciutadans i de les empreses per davant de les institucions” ha dit el president, i, en aquest sentit, “cal sumar, agilitzar i desburocratitzar els processos d’ajudes”.

També et pot interessar

stats