Puig demana que el decret de l'estat d'alarma s'aplique amb "flexibilitat exigent"

També ha incidit en la necessitat de garantir la liquiditat a les Comunitats Autònomes perquè siguen "part de la solució".

Puig demana que el decret de l'estat d'alarma s'aplique amb "flexibilitat exigent"

El president de la Generalitat, Ximo Puig, en una compareixença després de la reunió telemàtica amb el president del govern espanyol i la resta de presidents de les comunitats autònomes, ha recordat que la setmana passada ja va demanar que s'accelerara l'efectivitat del confinament, dins del marc legal.

El cap del Consell ha destacat que el govern central ha decretat l'estat d'alarma amb la millor voluntat i ha demanat que s'aplique amb una "flexibilitat exigent", és a dir, que es tinga en compte la diversitat productiva de la indústria, garantint per damunt de tot la seguretat de la ciutadania. En aquest cas, el cap del Consell ha fet una menció específica al sector del taulell.

Puig també ha recordat que hi ha empreses que no es tanquen tocant un botó i la línia entre activitats essencials i no essencials a vegades és molt fina. Confia que el decret va en aquesta direcció tot i que considera que caldrà llegir "la lletra menuda"

Les UCI valencianes no estan al límit

Preguntat després de la seua compareixença, Puig ha negat que la Comunitat Valenciana estiga entre les sis comunitats autònomes amb les UCI al límit de la capacitat i ha explicat que la Generalitat està treballant, a través del col·lectiu de professionals de la sanitat, per a garantir els materials necessaris: equipaments bàsics per a les UCI, respiradors, tests i EPI.

A més, ha anunciat que dimarts ha d'arribar un segon avió amb materials comprats a la Xina i que també s'està comprant material a empreses valencianes.

Cal garantir la liquiditat de les comunitats autònomes

A més, el president ha reclamat l'activació dels mecanismes de liquiditat per a les comunitats autònomes; perquè siguen "part de la solució" i no del problema, han de poder pagar els proveïdors.

Per aquest motiu ha demanat l'activació immediata del FLA extraordinari, és a dir, que es finance el dèficit de 2019 a les comunitats autònomes amb urgència, per a garantir la igualtat en l'assistència sociosanitària entre la ciutadania espanyola.

Per últim, ha demanat l'avançament del 50% de la liquidació que s'abona al juliol, sempre amb l'objectiu de garantir la liquiditat.

També et pot interessar

stats