Puig defén la importància de la tornada a les aules per a "evitar una generació perduda"

El cap del Consell ha assegurat que "s'aplicaran les mesures corresponents" als contratemps que puguen sorgir.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, durant la conferència de presidents autonòmics aquest divendres
El president de la Generalitat, Ximo Puig, durant la conferència de presidents autonòmics aquest divendres / Twitter: @Generalitat

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha insistit en la necessitat de la tornada a les aules, ja que "no ens podem permetre una generació de joves amb l'escolaritat marcada per la pandèmia" i "hem d'evitar una generació perduda".

En roda de premsa després de la conferència de presidents, el cap del Consell ha reconegut que "el risc zero no existeix", però ha insistit en la necessitat de tornar a les aules amb totes les precaucions i seguretat perquè "no volem un país que considere secundari l'ensenyament".

En aquest sentit, Ximo Puig ha assegurat que, des de la Generalitat, es comprén la preocupació i la incertesa de la comunitat educativa davant la tornada, però ha assegurat que, tot i que la situació està pitjor que fa uns mesos, no estem ni de bon tros davant de xifres similars a les de la primera onada. De fet, la Comunitat Valenciana és la cinquena autonomia amb la taxa més baixa de casos de coronavirus per cada 100.000 habitants.

A més, a mesura que sorgisquen contratemps s'aplicaran les mesures corresponents i es trobarà una solució des del consens amb la comunitat educativa i les autoritats sanitàries.

Primera reunió de presidents després de les vacances

El cap del Consell ha explicat que tots els presidents i presidentes de les comunitats autònomes han defensat el manteniment de l’assistència presencial i la qualitat del sistema educatiu.

Segons Puig, per a eixir d'aquesta situació la política "no pot dimitir de la seua responsabilitat" i ha d'enfrontar-se als reptes de reforçar la institucionalitat i donar més garanties, una qüestió que passa per aprovar uns pressupostos amb el màxim consens possible, permetre la renovació dels òrgans institucionals, reforçar la cogovernança i modificar el sistema de finançament autonòmic atenent les singularitats.

El president de la Generalitat també ha transmés als seus homòlegs la importància de no confondre la població, ja que no estem en una situació com la de març. "No podem relaxar-nos, però tampoc ser catastròfics, hem de ser ponderats i no deixar-nos dur per la situació particular d'algunes comunitats".

Per acabar, Puig ha assenyalat que les claus per a la recuperació econòmica són el manteniment dels ERTO com a instruments bàsics per a salvar llocs de treball i empreses, l'establiment d'un espai europeu que garantisca amb un protocol únic coherent la mobilitat per a mitigar els danys en el turisme, les exportacions i el negoci internacional, i un nou marc administratiu espanyol amb una normativa diferent i més flexible per a afavorir la inversió pública i privada i que agilitze els projectes vinculats a les ajudes europees, ja que, "no pot ser que tinguem recursos i no els fem servir".

També et pot interessar

stats