Puig defén que la Comunitat Valenciana està preparada davant dels rebrots i lamenta el catastrofisme de Bonig

El president anuncia la voluntat d’ajudar els autònoms que quedaren fora de les ajudes i deduccions fiscals per a 200.000 treballadors afectats pels ERTO.

Puig, aquest matí, a les Corts
Puig, aquest matí, a les Corts

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat durant la sessió de control a les Corts que la Comunitat Valenciana disposa de les ferramentes necessàries per a fer front a la nova normalitat i que està preparada davant de l’evolució de la pandèmia. Puig ha remarcat que som l’autonomia amb més rastrejadors, un miler, que la compra de material de seguretat garanteix el subministrament i que la Generalitat té llits extra preparats per si són necessaris en funció de l’evolució dels brots de coronavirus, amb 26 focus actius a hores d’ara al territori.

També ha explicat que el Consell ha preparat un pla de contingència: “Detecció ràpida i urgent”, ha remarcat. Segons ha recordat, són els experts els qui van marcant el pas de les decisions i també ha assenyalat que aquest divendres el govern valencià aprovarà un decret llei que arreplegarà mesures de caràcter disciplinari i el règim sancionador per a donar cobertura a l’actuació policial.

Puig, a més, ha recordat que aquest dijous es firma un acord pel qual la Generalitat farà una inversió de 120 milions d’euros en capital sanitari per a donar suport a la sanitat pública valenciana. Aquesta mesura, que ja va anunciar dilluns passat, permetrà desbloquejar la carrera professional del personal interí i fix de Sanitat i beneficiarà 43.000 professionals.

El president també ha parlat de la reactivació econòmica i ha defensat el pacte social que es va firmar dimecres i que recull vora 400 mesures concretes per a implantar a la Comunitat Valenciana. En aquest sentit, ha mostrat la voluntat de continuar arribant a acords i ha mostrat, en referència a Ciutadans, el desig de fer-ho amb partits que han mostrat voluntat de pactes.

Més dur ha sigut l’intercanvi de paraules entre el principal partit de l’oposició, el PPCV i el govern valencià. La primera síndica parlamentària a intervindre, de fet, ha sigut Isabel Bonig, la líder dels populars. Bonig ha dibuixat un panorama caracteritzat per l’atur elevat, una previsió de caiguda del PIB del 9,6%, la vaga dels MIR i “rebrots preocupants”. Puig ha criticat el “catastrofisme” i ha recordat a la síndica del PP que des dels crits no se salven vides ni es menja.

D’altra banda, el síndic de Ciutadans, Toni Cantó, ha valorat que el Consell haja considerat algunes de les seues propostes en matèria de reconstrucció, però ha afegit que en volen més. “Volem que deixen de costat les seues obsessions ideològiques”, ha defensat Cantó. El diputat ha anunciat la presentació d’un decàleg que inclou no revertir concessions sanitàries sense tindre en compte criteris de gestió, eficàcia o cost, de reforçar l’atenció primària, de comptar en el sector privat amb les residències, més docents o de no pujar impostos, entre d’altres.

Autònoms exclosos de les ajudes i mecenatge

Entre altres temes, Puig ha assegurat que el Consell estudiarà com donar suport als autònoms que han quedat fora de les ajudes. El Consell aprovarà la setmana pròxima deduccions fiscals perquè els 200.000 treballadors afectats per un ERTO amb menys renda no es vegen perjudicats per cobrar l’ajuda.

Les desgravacions fiscals aniran per als treballadors amb les rendes més baixes que estiguen immersos en un ajust temporal i siguen beneficiaris de la subvenció de 150 euros per persona de la Generalitat, segons fonts de Presidència. L'objectiu és que aquest complement autonòmic no penalitze fiscalment en la tributació en l'IRPF.

El Consell pretén també reconéixer "la generositat de molts valencians i valencianes davant la malaltia" mitjançant deduccions per a les donacions tant en metàl·lic com en espècie destinades a minimitzar les conseqüències de la Covid-19 o a investigació.

Durant la sessió de control, el president de la Generalitat també ha anunciat que el pla estratègic de turisme 2020-2025 es presentarà previsiblement la setmana que ve. El document arreplega 127 accions, entre les quals hi ha un programa específic per a posicionar la Comunitat Valenciana com un lloc segur per als visitants.

Soler acusa el PP de ser “el partit més corrupte”

Un dels moments de més rebombori a les Corts ha arribat arran de la pregunta de la diputada Eva Ortiz sobre els germans de Puig. Vicent Soler ha considerat que el PP té “poca vergonya”. Un jutjat de València ha autoritzat la Guàrdia Civil a investigar les ajudes rebudes per l’empresari Francis Puig, per part dels governs valencià, català i aragonés per a aclarir si hi ha hagut frau en les subvencions que va rebre per al foment del valencià.

Soler lamenta que el PP haja estat “furgant” al llarg de cinc anys sense trobar-hi res, una prova d’honestedat del govern que contrasta amb el PP, “el partit més corrupte de la història d’Espanya”. La intervenció de Soler ha provocat un aplaudiment dels diputats i diputades dels grups del Botànic.

També et pot interessar

stats