Puig assegura que el debat sobre la monarquia i la república s'ha d'abordar "en el moment oportú"

El cap del Consell afirma que el debat sobre la forma de l'Estat és legítim, però que "no és el moment de la confrontació".

El president Ximo Puig en una entrevista al Palau de la Generalitat aquest divendres
El president Ximo Puig en una entrevista al Palau de la Generalitat aquest divendres / Europa Press

L'anunci del rei emèrit Joan Carles I d'eixir d'Espanya i les investigacions sobre el possible frau fiscal de l'exmonarca ha obert el debat sobre el paper de la monarquia a Espanya.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, també ha manifestat la seua postura sobre aquest tema i ha afirmat que ara "no és el moment de la confrontació", en un moment en el qual és necessària la cohesió per a eixir de la crisi en la qual ens trobem, conseqüència del coronavirus. D'aquesta manera, Puig també dona suport al president del govern, Pedro Sánchez, qui ha defensat la monarquia parlamentària en una carta dirigida als militants del PSOE aquest dijous i ha expressat que Sánchez "assumeix la seua responsabilitat al defensar la institucionalitat".

Així mateix, Puig ha dit que les últimes informacions sobre el rei emèrit li han produït una "enorme decepció" i ha afirmat que "si ha actuat de manera il·lícita, s'ha de sotmetre a allò que diga la justícia".

Tanmateix, Puig ha puntualitzat que el debat sobre la forma de l'Estat és legítim i que "és una cosa que en una societat democràtica madura s'ha de produir amb normalitat", ha afegit. D'aquesta manera, ha defensat que si es produeix alguna reforma en la Constitució s'ha de fer amb el màxim acord i consens possible i ha explicat que "per a canviar la Constitució, hem d'aconseguir que la societat assumisca els canvis de forma majoritària". Així mateix, reconeix que la carta magna és "insatisfactòria en moltes qüestions" com l'Estat de les autonomies i remarca que la Comunitat Valenciana s'ha d'incloure com a nacionalitat històrica, com ja reconeix l'Estatut d'Autonomia i que està en el mateix desplegament constitucional.

Amb tot, encara que alguns companys dins del PSOE com ara la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, apunten que és temps d'obrir el debat sobre la reforma constitucional, Puig manté que s'ha d'abordar "quan siga oportú", encara que "estan en el seu dret de mostrar la seua postura".

També et pot interessar

stats