Puig anuncia que dimarts arribaran dos avions de la Xina amb equipament de protecció

El president ha demanat al govern espanyol que s'estudien altres possibilitats per a augmentar l'efecitivitat del confinament.

Mesures que demana Ximo Puig al govern espanyol per a augmentar l'efectivitat del confinament
Mesures que demana Ximo Puig al govern espanyol per a augmentar l'efectivitat del confinament / À Punt NTC

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat l'arribada, aquest dimarts, de dos avions procedents de la Xina amb l'equipament de protecció necessari per a fer front a la pandèmia del coronavirus, que a la Comunitat Valenciana deixa ja 69 morts i 1.600 contagiats. “Estem intentant aconseguir els màxims recursos d’aquells que ja els tenen, com és el cas de la Xina”, ha dit.

De fet, ha assegurat que tot i els esforços de Sanitat i el conjunt de les autoritats sanitàries, “el material que hem rebut és molt insuficient”. Per això, ha indicat que la Generalitat està intentant que les empreses de la Comunitat Valenciana, del sector tèxtil o dels instituts tecnològics, puguen proveir de material per a disposar d'un servei estable.

Suport a l'ampliació de l'estat d'alarma

D'altra banda, Puig ha donat el seu suport al govern espanyol en l'ampliació de 15 dies de l'estat d'alarma i ha insistit en la necessitat d'“accelerar l'efectivitat del confinament”. Així, ha subratllat que aquesta decisió evitarà haver d'ampliar 15 dies més en el futur.

En aquest sentit, ha demanat al govern espanyol que s'estudien altres possibilitats per a augmentar l'efectivitat del confinament, com ara reforçar els controls del compliment de les mesures actuals, la reduccció del transport públic, limitar algunes activitats econòmiques no essencials, potenciar el teletreball, racionalitzar els moviments de la ciutadania, estudiar l'ús de mascaretes permanentment pel carrer i aïllar les persones contagiades.

A més, ha insistit a blindar “el nostre exèrcit real”, els professionals sanitaris. “Els hem de tindre ben preparats, ben equipats i ben forts”. A més, ha dit que s'ha de garantir que descansen i ha fet referència a la mesura adoptada per la Generalitat de destinar habitacions d'hotels als sanitaris.

Puig ha comparegut després de participar en la reunió del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb els mandataris autonòmics, per a analitzar la situació de la crisi del Covid-19. Així, ha explicat que tots els presidents han coincidit en la necessitat urgent del submnistrament de l'equipament necessari per als professionals sanitaris, fonamentals en aquest moment.

Finançament adequat

D'altra banda, Puig ha explicat que li ha exigit a Sánchez un finançament adequat per a les comunitats autònomes que passa per avançar el 50% de la liquidació de 2018 i la liquidació del FLA ordinari i l’extraordinari. “Necessitem tindre recursos. Si tinguerem aquest finançament podríem pagar a les pimes i podríem alleugerir la tensió de tresoreria que tenen”.

“Venen dies molt durs”, ha reiterat Puig. “La corba continuarà creixent, per això hem d’actuar amb la màxima unitat i cohesió”. “La immensa majoria de la gent està complint i el que volem és complir amb ells i fer les coses bé i el millor possible”, ha conclòs el president de la Generalitat.

També et pot interessar

stats