El protocol valencià per a l'inici de curs es manté i fixa mascareta obligatòria a partir dels sis anys

La Generalitat assumeix les recomanacions del govern espanyol i té enllestides tres milions de mascaretes per a enviar a les escoles.

El CEPI Jaume I de Catarroja es prepara per a l'inici de curs
El CEPI Jaume I de Catarroja es prepara per a l'inici de curs / Manuel Bruque (Efe)

El govern espanyol ha donat llum verda al protocol per a l'inici de curs que ha plantejat la Conselleria d'Educació en la conferència sectorial mixta celebrada aquest dijous amb els representants de totes les comunitats autònomes, segons ha confirmat el conseller Vicent Marzà. Aquesta guia regirà la tornada a les escoles en un escenari marcat per la pandèmia de Covid-19 i s'aplicarà en l'activitat docent.

Només caldrà plantejar una lleugera modificació relativa a l'ús de la mascareta, l'obligatorietat de la qual s'estendrà a tot l'alumnat major de sis anys, d'acord amb les recomanacions de les autoritats sanitàries. “Seguirem avant amb l'inici de curs tal com l'havíem planificat”, ha declarat Marzà a À Punt NTC. Per això, la Generalitat té preparades tres milions de mascaretes per a enviar als centres educatius.

D'ací a penes deu dies comença oficialment un altre curs escolar a la Comunitat Valenciana, però la situació sanitària actual dibuixa un inici ben diferent dels anteriors. La pandèmia obri un panorama en què contrasten la certesa i la seguretat que pretenen transmetre els responsables polítics valencians, que veuen segura la tornada a l’escola, amb la por al contagi de moltes famílies, que fins i tot han arribat a demanar llibertat per a triar si duen els fills a classe, a pesar que l’assistència és obligatòria.

El protocol elaborat per Educació i que ha avalat aquest dijous el govern espanyol pretén garantir que l’activitat docent es desenvolupe en condicions de seguretat sanitària. Aquestes són les principals mesures:

Els centres escolars

 • Hi haurà un espai aïllat, amb poc de mobiliari i bona ventilació, on es traslladaran aquells membres de la comunitat educativa amb sospites de tindre el coronavirus. Serà el denominat espai Covid.
 • L’entrada de l’alumnat serà esglaonada, de manera que s’eviten aglomeracions.
 • En infantil i primària els centres hauran de crear grups estables de convivència d'un màxim de vint persones. Per a això, els centres podran barrejar alumnat de diversos nivells.
 • En el segon i tercer cicle de primària, es recomana crear grups bambolla i, si no es pot, cal garantir la distància interpersonal d'1,5 metres.
 • En secundària, batxillerat i cicles formatius, els centres han de facilitar la presència i els alumnes hauran de mantindre la distància de metre i mig. Si no és possible, s'haurà de garantir la presència de l'alumnat de primer de l'ESO, FP bàsica i altres grups amb necessitats específiques. En tals casos, la resta de l'alumnat acudirà al centre en dies alterns. Es reforçarà la desinfecció dels centres educatius.
 • S’adquiriran tres milions de mascaretes i més de 86.000 litres de gel hidroalcohòlic per als centres escolars.
 • La mascareta serà obligatòria per a tot el professorat i l'alumnat que siga major de sis anys, independentment que es mantinga la distància interpersonal de metre i mig.

Al menjador

 • Hi haurà taules per als grups bambolla i altres diferents per als grups de distància.
 • L’alumnat haurà d’ocupar el mateix lloc tot el curs.
 • L’estudiantat no podrà manipular cap aliment. Serà el personal de cuina l’encarregat de servir-lo.

En el transport escolar

 • Els escolars ocuparan sempre el mateix seient.
 • Es netejaran les superfícies de contacte de manera exhaustiva amb productes bactericides.
 • Es reduirà al mínim el temps que els escolars passaran en el mitjà de transport escolar.
 • Els escolars majors de sis anys hauran de dur mascareta de manera obligàtoria.
 • A les parades, caldrà esperar mantenint la distància física i pujarà primer qui tinga assignat els seients de darrere.

A més de totes aquestes mesures, la Conselleria contractarà 4.374 mestres i professors més per a atendre les particularitats docents que presenta aquest curs escolar. A pesar que el començament està previst per al 7 de setembre, el conseller d’Educació, Vicent Marzà, no descarta retardar-lo en aquells centres que necessiten uns dies més per a adaptar-se a la nova situació.

També et pot interessar