El protocol per al món de la festa: reunions amb el sopar fet de casa i sense jocs de taula

Sanitat elabora una normativa perquè les entitats festives es puguen ajuntar adoptant les mesures per a evitar contagis.

Ambient en un casal faller
Ambient en un casal faller / À Punt NTC

Les comissions falleres podran reunir-se sempre que es respecte la distància interpersonal de metre i mig i, si és per a sopar, no hi podran haver taules amb més de deu comensals i el sopar no es podrà preparar al local. També es desaconsellen els jocs de taula o les activitats que impliquen compartir objectes.

Són alguns dels aclariments que ha fet aquesta vesprada la secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro, als representants de les Falles, confraries i entitats festives de la Comunitat Valenciana, com els Moros i Cristians, amb les quals s’ha reunit.

Espais amb 2,25 metres quadrats per assistent

Navarro ha concretat en À Punt que els festers podran reunir-se, a l’aire lliure o en espais tancants, però sempre en llocs on es puga garantir que cada assistent dispose d’almenys 2,25 metres quadrats, l’espai necessari per a mantindre una distància interpersonal d'1,5 metres.

Menjar ja preparat i plats que no es compartisquen

Així mateix, el protocol que ha elaborat la Conselleria de Sanitat Universal per a les entitats festives prohibeix l’elaboració de menjars als locals socials d’aquestes entitats, de manera que si es volen fer dinars o sopars, cadascú se l’haurà de portar ja preparat de casa. A més, no es recomana compartir plats i en cada taula hi podrà haver un màxim de deu persones.

Sense activitats amb objectes comuns

Per aquesta raó, en declaracions a À Punt, la secretària autonòmica de Salut Pública ha indicat que tampoc s’aconsellen els jocs de taula, com les cartes, si això implica compartir objectes. “És important que totes les entitats puguen reprendre l’activitat, però amb seguretat”, puntualitzava.

La reunió s’ha celebrat hores abans de l’alçament de les restriccions que s’havien imposat a València per a frenar l’expansió del coronavirus, i ha reunit més de 60 representants de les Falles dels municipis valencians, a més de les juntes de la Setmana Santa i altres confraries i associacions de Moros i Cristians de tot el territori.

Entre els assistents, també hi havia el regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, que ha recordat que moltes comissions falleres volen començar ja l’exercici faller amb els primers actes i s’ha mostrat convençut que el col·lectiu complirà “escrupolosament” les recomanacions per a evitar contagis, tenint en compte la situació sanitària actual.

També et pot interessar

stats