Protestes pel col·lapse a l'atenció primària

Denuncien la forta càrrega de treball i demanen més mitjans i un reforç de personal als centres de salut.

Sanitaris del Centre de Salut de Sant Blas a Alacant protesten a les portes del centre de salut
Sanitaris del Centre de Salut de Sant Blas a Alacant protesten a les portes del centre de salut / Manuel Lorenzo (Efe).

Els metges d'atenció primària de la Comunitat Valenciana s'han concentrat aquest dilluns durant deu minuts a les portes dels centres de salut en protesta per la situació de col·lapse que pateixen a causa de l'epidèmia. Els metges reclamen més mitjans i un reforç de personal.

Els facultatius diuen que tenen més faena que mai, denuncien que es senten abandonat per part de la Conselleria de Sanitat i demanen més mitjans humans i material. La Conselleria de Sanitat els ha comunicat este matí que els convoquen demà per a escoltar les seues reivindicacions.

María Ángeles Medina, la portaveu dels metges d'atenció primària, entrevistada a Les notícies del matí, ha dit que estan sobrepassats. Els metges d'atenció primària atenen cada dia més de 60 pacients, quan seria normal que en veren cada dia 20 o 30. A més, s'han topat amb la incomprensió dels pacients que no entenen què està passant als centres de salut i exigixen una atenció que no poden donar-los. Medina també ha explicat que en la reunió de demà plantejaran als responsables de Sanitat que atenguen el decàleg de reivindicacions que ja han plantejat. "Volem formar part de la solució no del problema. L'única cosa que volem és fer bé el que hem de fer i deixar de fer el que no ens correspon", ha explicat Medina.

Els professionals que treballen a l'atenció primària alertaven des del mes de juny de la forta saturació que pateixen, per una banda per la situació derivada de la pandèmia i la falta de mitjans materials i humans.

La Generalitat acaba de nomenar María José Lloria com a nova comissionada d’Atenció Primària i Comunitària del Sistema Valencià de Salut. Es tracta d'una nova figura creada per la Conselleria de Sanitat, tal com va anunciar el president, Ximo Puig, durant el debat sobre l’estat de la Comunitat Valenciana el dilluns de la setmana passada. Segons Puig, tindrà la missió de "promoure els canvis que requereix la xarxa de salut".

També et pot interessar

stats