Protecció de Dades investiga la Generalitat pel rastreig dels moviments de la població durant la pandèmia

L'AEPD té oberts 14 expedients en administracions públiques i estudia 86 reclamacions de la ciutadania.

Protecció de Dades investiga la Generalitat pel rastreig dels moviments de la població durant la pandèmia
Protecció de Dades investiga la Generalitat pel rastreig dels moviments de la població durant la pandèmia

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha obert 14 expedients sobre les aplicacions mòbils que les administracions públiques han activat per a rastrejar els moviments de la població durant la pandèmia. Aquestes investigacions afecten la Generalitat, la Comunitat de Madrid, el Ministeri de Transports, el web del govern de Navarra, la Secretaria d'Estat d'Intel·ligència Artificial, el CIS i l’empresa Renfe.

Segons la directora de l’AEPD, Mar España, aquests sistemes de geolocalització poden ser útils per a evitar que es propague la pandèmia, però tracten dades "especialment sensibles que poden estigmatitzar les persones". "L'estat d'alarma no suspén la normativa de protecció de dades", segons ha dit durant la compareixença davant de la comissió constitucional del Congrés dels Diputats.

España ha lamentat que, durant la crisi algunes administracions, nacionals i autonòmiques, han desenvolupat o han anunciat iniciatives per a controlar l'expansió del virus sense consultar l'agència que, en molts casos, s'ha assabentat d'aquestes iniciatives "per la premsa".

Respecte de les aplicacions mòbils, ha recordat que l'AEPD va establir que el Ministeri de Sanitat és l'autoritat competent i que el subministrament d'informació és voluntari, per a majors de 16 anys i únicament per a verificar que l'usuari està en la comunitat autònoma i evitar que es propague la pandèmia.

86 reclamacions de la ciutadania

La directora de l’AEPD també ha informat de 86 reclamacions de ciutadans i ciutadanes, relacionades amb la "comunicació de dades en relació amb el fet d'estar afectat o no" per la Covid-19, en l'àmbit laboral i per la presa de la temperatura en centres comercials o de treball.

Sobre la situació dels expedients, España ha estat començant a notificar-los des de l’1 de juny i ha dit que “hi ha algun procediment sancionador".

També et pot interessar

stats