Prohibit fumar a la platja sense distància mínima i adeu a l'oci nocturn: les restriccions per a frenar la Covid-19

Els geriàtrics hauran de fer PCR als nous residents i als treballadors que s'incorporen després d'un període sense acudir al centre.

Ambient en un local d'oci nocturn
Ambient en un local d'oci nocturn / Sergio G. Cañizares (Efe)

Aquest dimarts, una vegada publicades en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), entren en vigor les noves mesures per a restringir l'oci a la Comunitat Valenciana que ha decretat la Conselleria de Sanitat Universal arran de l'acord de mínims pactat el passat divendres entre les comunitats autònomes i el govern espanyol. Segons va explicar el dilluns la consellera, Ana Barceló, les mesures s'aplicaran durant almenys 21 dies naturals en tot el territori amb l'objectiu de frenar la propagació de la Covid-19. L'últim balanç comunicat aquest dilluns deixa 715 contagis durant el cap de setmana, la xifra més alta registrada des que va acabar l'estat d'alarma, el 21 de juny. Els brots de coronavirus també continuen augmentant, amb 28 de nous, dels quals 15 es concentren a la ciutat de València.

Les restriccions inclouen la suspensió de l'activitat de l'oci nocturn (discoteques, bars de copes, sales de ball i karaokes), la prohibició de fumar al carrer, terrasses i platges si no es pot guardar la distància interpersonal de dos metres i el tancament de tots els establiments d'hoteleria i restauració a la una de la matinada.

Divendres passat el Ministeri de Sanitat va convocar d'urgència les comunitats autònomes a un Consell Interterritorial de Salut per a coordinar actuacions a tot l'Estat per l'increment exponencial de casos positius de Covid-19 que s'està produint les últimes setmanes, amb més de 16.000 nous casos en la darrera actualització. Es tractava de mesures de mínims que cada comunitat autònoma pot ampliar si ho considera necessari. Aquestes són les restriccions decretades per a la Comunitat Valenciana:

Oci i restauració

 • Se suspén l’activitat de discoteques, sales de ball, karaokes i bars de copes.
 • Els bars i restaurants, tant a l’interior com a les terrasses, hauran de garantir una distància d’un metre i mig entre els comensals de taules diferents.
 • No podrà haver-hi més de deu comensals en cada taula de bars i restaurants.
 • Els establiments d’hoteleria i restauració hauran de tancar, com a màxim, a la una de la matinada, però a partir de la mitjanit no podran atendre nous clients.
 • No es permet el consum de begudes, tant de forma particular com en grup, fora dels establiments hotelers o les seues terrasses. Els ajuntaments reforçaran la vigilància per a evitar el botellot.
 • Es prohibeix fumar a la via pública, les platges i les terrasses quan no estiga garantida una distància mínima interpersonal, d’almenys dos metres. Aquesta prohibició afecta els elements de vaporeig, pipes d'aigua i cigarrets electrònics.

Residències i centres residencials

 • Es faran proves PCR a tots els usuaris que ingressen a les residències de persones majors. La prova s’haurà de fer, com a màxim, 72 hores abans de l’ingrés al centre.
 • Cada resident podrà rebre la visita d'una única persona, establint les màximes mesures de prevenció i, com a màxim, durant una hora al dia. Aquesta mesura no afectarà els residents que es troben al final de la vida.
 • Es limiten al màxim les eixides de les persones residents als centres sociosanitaris.
 • Els nous treballadors o aquells que s’incorporen a la plantilla de les residències d’ancians hauran de fer-se la prova PCR abans de començar a treballar. El centre haurà d’assumir la prova.
 • En les residències situades a la ciutat de València, queden prohibides les visites als usuaris.

Esdeveniments multitudinaris

 • Les activitats i esdeveniments on puguen assistir més de 400 persones hauran de comptar amb l’autorització prèvia de la Direcció General de Salut Pública.

Cribatges

 • Es podran realitzar cribatges per a detectar contagis als municipis o col·lectius susceptibles de formar part d’un brot epidèmic.

Recomanacions per a les reunions familiars

 • Es recomana que les reunions socials no superen les deu persones, però en el cas de la ciutat de València, aquest suggeriment es converteix en una obligació i queden prohibides les reunions de més d’una desena de persones.

Transport

 • En les motocicletes, ciclomotors i vehicles categoria L en general que estiguen proveïts de dues places homologades (conductor i passatger), hi podran viatjar dues persones.

En els transports privats, particulars i privats complementaris de persones en vehicles de fins a 9 places, inclosa la persona que condueix, hi podran viatjar tantes persones com places tinga el vehicle.

En els transports públics de viatgers en vehicles de fins a 9 places, inclosa la persona que condueix, es permet ocupar totes les places posteriors del vehicle, així com les de la fila de seients del conductor, quan s’hagen esgotat, prèviament, les posteriors, excepte quan el conductor o conductora puga ser considerat com a persona de risc.

 • En el transport públic discrecional i privat complementari de viatgers i viatgeres amb autobús en els quals tots els ocupants hagen d’anar asseguts, es podran usar tots els seients. Quan el nivell d’ocupació ho permeta, es procurarà la màxima separació entre usuaris.
 • En els vehicles en què, per les característiques tècniques, únicament es dispose d’una fila de seients, com en cabines de vehicles pesants, furgonetes, o altres, hi podran viatjar com a màxim dues persones, sempre que els ocupants utilitzen mascaretes i mantinguen la màxima distància possible.
 • En tots els supòsits previstos en aquest apartat serà obligatori l’ús de mascareta, excepte quan tots els ocupants del vehicle convisquen en el mateix domicili.

També et pot interessar

stats