Els productors alerten de la falta de collidors per a la campanya del nispro i la cirera

En dues setmanes comença la temporada i només han pogut reclutar un 60% dels jornalers necessaris a causa del coronavirus.

Els productors alerten de la falta de collidors per a la campanya del nispro i la cirera

En dues setmanes comença la temporada de fruita de pinyol i els productors de nispros i cireres alerten de la falta de mà d'obra a causa del coronavirus. A hores d'ara, tan sols han pogut reclutar un 60% dels jornalers necessaris i temen que molts d'ells se'n vagen a Múrcia, on la collita comença abans.

El secretari tècnic de Joves Agricultors-Asaja d'Alacant, Ramón Espinosa, ha denunciat "la mala gestió" per part del govern espanyol, ja que per un costat "l'atur s'ha disparat" a conseqüència de la pandèmia i, d'altra banda, "s'han tancat les fronteres i no es pot garantir la mà d'obra". Afirma que això ja ha passat amb la recollida de la maduixa a Huelva i tenen "molt poc de marge" perquè no passe a la Comunitat Valenciana també.

En el mateix sentit s'ha pronunciat Rafael Gregori, que és productor de nispro a Callosa d'en Sarrià, i que, segons ha explicat, els treballadors que disposaven per recollir la fruita "estan en els seus països d'origen i no poden eixir d'allí a causa de l'estat d'alarma de la pandèmia".

Temem perdre un 40% de la collita

Els productors temen que es perda un 40% d'una collita que es preveia excepcional per les temperatures suaus i les pluges abundants de l'hivern. Són un total 13 milions de quilos que esperen en els arbres a ser collits i els llauradors assenyalen la paradoxa dels nombrosos treballadors afectats pels expedients de regulació d'ocupació, sobretot en hoteleria, que podrien collir la fruita si acceptaren el treball.

També et pot interessar