Els productors alerten de la falta de collidors per a la campanya del nispro i la cirera

En dues setmanes comença la temporada i només han pogut reclutar un 60% dels jornalers necessaris a causa del coronavirus.

Els productors temen que es perda un 40% d'una collita que es preveia excepcional

En dues setmanes comença la temporada de fruita de pinyol i els productors de nispros i cireres alerten de la falta de mà d'obra a causa del coronavirus. A hores d'ara, tan sols han pogut reclutar un 60% dels jornalers necessaris i temen que molts d'ells se'n vagen a Múrcia, on la collita comença abans.

El secretari tècnic de Joves Agricultors-Asaja d'Alacant, Ramón Espinosa, ha denunciat "la mala gestió" per part del govern espanyol, ja que per un costat "l'atur s'ha disparat" a conseqüència de la pandèmia i, d'altra banda, "s'han tancat les fronteres i no es pot garantir la mà d'obra". Afirma que això ja ha passat amb la recollida de la maduixa a Huelva i tenen "molt poc de marge" perquè no passe a la Comunitat Valenciana també.

En el mateix sentit s'ha pronunciat Rafael Gregori, que és productor de nispro a Callosa d'en Sarrià, i que, segons ha explicat, els treballadors que disposaven per recollir la fruita "estan en els seus països d'origen i no poden eixir d'allí a causa de l'estat d'alarma de la pandèmia".

Temem perdre un 40% de la collita

Els productors temen que es perda un 40% d'una collita que es preveia excepcional per les temperatures suaus i les pluges abundants de l'hivern. Són un total 13 milions de quilos que esperen en els arbres a ser collits i els llauradors assenyalen la paradoxa dels nombrosos treballadors afectats pels expedients de regulació d'ocupació, sobretot en hoteleria, que podrien collir la fruita si acceptaren el treball.

També et pot interessar

stats