El principal epidemiòleg dels Estats Units, contra la gestió de Trump per la Covid-19

Anthony Fauci critica la política erràtica de la Casa Blanca: “Les xifres parlen per si mateixes”.

L'epidemiòleg Anthony Fauci, en una imatge d'arxiu
L'epidemiòleg Anthony Fauci, en una imatge d'arxiu / Reuters

El principal epidemiòleg dels Estats Units, Anthony Fauci, ha criticat aquest dimecres la política erràtica del govern encapçalat per Donald Trump davant la Covid-19. “Les xifres parlen per si mateixes”, ha assenyalat durant una conferència virtual organitzada per la Universitat de Melbourne. El país nord-americà és el més afectat per la pandèmia en tot el món i encapçala el rànquing de contagis, amb quasi nou milions, i de víctimes mortals pel virus, més de 228.000.

Fauci ha lamentat que no s'usen mascaretes facials per motivacions polítiques, ja que són un element clau per a evitar la transmissió del virus. “Es ridiculitza la gent per usar-ne. “Depén del costat en particular de l'espectre polític en què se situa u, fet que és molt dolorós per a mi com a metge, científic i funcionari de salut pública”, ha afegit.

Als Estats Units hi ha una forta polarització pel que fa a les polítiques davant la Covid-19 adoptades per l'administració Trump, que han estat marcades per continus vaivens i per la disparitat d'estratègies. Segons Fauci, aquest problema va ser evident quan el país va intentar obrir l'economia sense necessàriament seguir les recomanacions per a fer-ho d'una manera segura.

Existeix, a més, un moviment antivacunes potent que ha alimentat l'escepticisme davant el virus i ha fomentat protestes contra els confinaments i les restriccions per a intentar frenar la propagació del virus. Un moviment, segons l'expert, “parcialment alimentat pels senyals mixtos enviats pel govern, que no han sigut de molta ajuda”.

Els insults de Trump

No és la primera vegada que es produeixen discrepàncies en públic entre l'alt funcionari estatunidenc i Trump. Recentment, el dirigent de la Casa Blanca va amenaçar d'acomiadar l'epidemiòleg i va desqualificar-lo quan va dir en un acte electoral a Arizona que “la gent està cansada de la Covid-19 i d'escoltar Fauci i tots aquests idiotes”. La vespra, el científic havia dit en una entrevista televisiva que no el va sorprendre “en absolut” que el mandatari contraguera el virus després d’un acte a la Casa Blanca amb desenes de persones sense mascareta.

Fauci defén la seua independència com a científic: “Quan un està en el mateix podi que els polítics, no ha d'espantar-se de dir-li a algú alguna cosa que no li agradarà escoltar”, ha comentat sense al·ludir directament a Trump. El president es juga el càrrec en les eleccions presidencials de la setmana que ve als Estats Units.

També et pot interessar

stats