Els preus cauen un 0,7% a l’abril pels carburants, tot i la pujada dels aliments

L’estat d’alarma deixa una situació inèdita en l’elaboració de l’indicador, que ha hagut de recollir dades telemàticament.

El descens dels carburants ha fet caure els preus
El descens dels carburants ha fet caure els preus

L’índex de preus de consum (IPC) ha entrat en terreny negatiu a l’abril en caure set dècimes a tot Espanya i situar-se en el -0,7% respecte del mateix mes de 2019. Són nivells que no es veien de de l’estiu de 2016, i la caiguda s’explica pel descens dels carburants, que no compensa el fort repunt que han experimentat els preus dels aliments enmig de la crisi per la pandèmia de Covid-19. Si es comparen amb el mes de març, els preus han pujat a l’abril un 0,3%.

Segons l’indicador avançat publicat aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), a més del descens dels carburants, que deixa en negatiu l’evolució de l’IPC, destaca el comportament dels preus dels aliments. La taxa anual ha passat del 2,5% al març al 4% a l’abril.

L’INE explica que la declaració de l’estat d’alarma decretat per a frenar l’expansió del coronavirus ha causat una situació inèdita en la producció de l’IPC del mes d’abril. És la primera vegada que una part considerable dels béns i serveis no estan disponibles per a l’adquisició, o només ho estan a través d’Internet, i la recollida dels preus s’ha hagut de fer íntegrament per mitjà de mètodes telemàtics.

També et pot interessar

stats