La pressió hospitalària desborda les primeres UCI

La pressió més gran es dona als hospitals de Castelló, La Plana, Vinaròs, Elda, el General d'Alacant, Oriola, Torrevella i el Vinalopó.

La pressió hospitalària desborda les primeres UCI
La pressió hospitalària desborda les primeres UCI

La segona onada de la Covid-19 s'acosta cada vegada més als registres del primer episodi de la pandèmia. L'augment dels contagis de les últimes setmanes ha augmentat la pressió a les unitats de cures intensives valencianes. En l'actualitat atenen 209 pacients greus amb coronavirus, la meitat dels 386 ingressos que marcaren el pic a les UCI a principi d'abril de 2020.

Durant el mes d'octubre, es van multiplicar per 2,73 els ingressos per Covid en les UCI i es va passar d'atendre 71 pacients l'últim dia de setembre a 172 l'últim dia d'octubre. Al novembre ha prosseguit aquest ascens i només en els dos primers dies d'aquesta setmana han passat a l'UCI 32 pacients més. Ara mateix hi ha 113 pacients greus amb Covid-19 a les UCI dels hospitals de la província de València, 73 a les d'Alacant i 23 als de Castelló.

La pressió és asimètrica i ja està generant problemes de saturació en algunes d'aquestes unitats que, cal recordar, necessiten sempre un marge de llits per a atendre pacients en risc vital greu i no només de Covid-19. La pressió més gran la pateixen les UCI dels hospitals de Castelló, La Plana, Vinaròs, Elda, el General d'Alacant, Oriola, Torrevella i el Vinalopó. I també n’hi ha a les unitats de reanimació d'Elda i Oriola, segons la informació recopilada pel CSIF i CCOO.

Plans de contingència per a habilitar llits addicionals

Aquest dilluns l'UCI de l'Hospital d'Oriola (Baix Segura) estava al complet. Els deu llits de la unitat estaven ocupats i es va traslladar sis pacients greus més al mòdul de reanimació i a dos quiròfans, després que el centre aplicara el pla de contingència per a derivar en aquests espais l'eventual augment de la pressió assistencial de pacients greus.

A l'Hospital General Universitari d'Elda (Vinalopó mitjà) es pateix una situació semblant. Amb només un llit lliure aquest dilluns dels nou que té l'UCI i 13 pacients greus en reanimació, l'espai addicional que el pla de contingència del centre preveu per a casos greus. Tot en un context de pressió hospitalària creixent derivada de l'augment dels positius a l'àrea de salut. A Elda mateix la incidència acumulada és de 897 casos per cent mil habitants en els últims catorze dies.

Vinaròs: 9 pacients Covid per a una UCI amb 12 places

A les comarques del Nord, els sindicats assenyalen les UCI dels hospitals de Vinaròs (Baix Maestrat), del General de Castelló, com les més saturades. A la de Vinaròs dilluns hi havia nou pacients Covid-19 per a una unitat amb dotze llits. Al centre hospitalari La Plana, amb 13 ingressos a l'UCI, ja es planteja la possibilitat d'obrir l'hospital de campanya i de derivar pacients al General de Castelló.

Al centre del territori, l'Hospital de Sagunt ha habilitat el gimnàs de rehabilitació per gestionar l'augment dels ingressos. Aquest dilluns hi havia 12 pacients a l'UCI, que té capacitat per a 15. La Fe, el centre hospitalari més gran de la Comunitat Valenciana, hi havia 15 pacients amb Covid en cures intensives.

Tot en un context general de pressió hospitalària en augment. En aquests moments hi ha 1.321 persones ingressades amb Covid-19 als hospitals valencians, més de la meitat en el pitjor moment de la primera onada, quan es computaren 2.189 ingressos. Entre setembre i octubre els ingressos han passat de 389 a 1.149, quasi tres vegades més.

També et pot interessar

stats