Les possibilitats de contagi en una casa, un restaurant o el gimnàs

L'Institut de Tecnologia de Massachusetts ha publicat una app en línia per a calcular els riscos en espais tancats.

Les possibilitats de contagi en una casa, un restaurant o el gimnàs
Les possibilitats de contagi en una casa, un restaurant o el gimnàs

La comunitat científica fa mesos que demostra que els contagis per Covid-19 es produeixen majoritàriament en cases i altres espais tancats a través dels aerosols que respirem. Des que la pandèmia es va fer global, els consells públics de salut s'han centrat principalment en la distància social de dos metres i en el nivell màxim d'ocupació dels espais i, d'acord amb aquests dos paràmetres, s'han decidit restriccions de sociabilització a tot el món.

Però, més enllà d'aquests valors, publicacions científiques com ara la Guia de seguretat en interiors per la Covid-19 de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts, posa l'èmfasi en altres paràmetres clau per establir com de segur és un espai tancat. Segons les seues conclusions, a l'hora de considerar el risc de contagi, el temps d'estada en un lloc o la ventilació de la sala poden ser fins i tot més transcendentals que el nombre de persones concentrades en un espai interior. Així, el MIT ha traslladat els resultats de l'estudi a una aplicació en línia que permet calcular el nivell de risc suggerit per a diferents escenaris amb diferents condicions, com ara un restaurant, una aula, una oficina o un vagó de metro.

Impera el trellat

Les principals conclusions del departament d'Enginyeria Tècnica i Matemàtiques del MIT rauen en les diferents casuístiques possibles segons el temps d'exposició, la mida de la sala, la ventilació i l'activitat de les persones presents. D'aquesta manera, estableixen conclusions com que el distanciament de dos metres sense mascareta pot ser segur durant segons, però deixa de ser-ho amb un major temps d'exposició. L'estudi també inclou altres exemples com que pot ser més fiable la concentració de 25 persones fent esport en un gimnàs gran i ventilat, que eixa mateixa quantitat de gent en un bar més menut on la clientela no es moga de la cadira.

El web desenvolupat pel MIT permet a l'usuari modificar paràmetres com la superfície de l'espai, l'altura del sostre, la quantitat de persones concentrades, el tipus de ventilació o, fins i tot, la qualitat de les mascaretes utilitzades. Configurant diferents variables, l'aplicació calcula el temps màxim que determinades persones poden arribar a estar en aquest lloc de manera segura.

També et pot interessar

stats