Pont de la Constitució amb les fronteres tancades: quina és la situació a les comunitats veïnes?

Catalunya, Múrcia i Castella-la Manxa mantenen el confinament perimetral com a mínim fins al 9 de desembre.

Imatge d'arxiu de les carreteres valencianes.
Imatge d'arxiu de les carreteres valencianes. / À Punt NTC

Les comunitats autònomes ultimen les mesures restrictives amb vista a les festes de Nadal. No serà fins dimecres que el Consell Interterritorial de Salut definisca una estratègia comuna a tot l'Estat, a partir de la qual, les autonomies decidiran, segons la seua situació epidemiològica, quines mesures adopten, entre d'altres, a quantes persones limiten les reunions o quin és l'horari del toc de queda en dies com el 24 o el 31 de desembre.

Tanmateix, abans de Nadal, el calendari marca una altra data festiva: el pont de la Constitució, un llarg cap de setmana, del 4 al 8 de desembre, en què els desplaçaments per carretera, en un any normal, són milions.

El tancament de les fronteres és una de les eines que les comunitats autònomes estan utilitzant per a lluitar contra la Covid. Per a decidir aquest tancament perimetral un dels paràmetres que es tenen en compte és la incidència acumulada.

La Comunitat Valenciana ha decretat un tancament perimetral fins al 9 de desembre, data en la qual es revisaran les mesures segons la situació epidemiològica. Ací, la taxa d'incidència acumulada se situa en els 273 casos per 100.000 habitants. Només tenen una incidència acumulada inferior els nostres veïns del nord. A Catalunya està en 264. Aragó té una incidència acumulada de 381 casos positius per cada 100.000 habitants i Castella-la Manxa de 319. La incidència també és més alta al sud. A la Regió de Múrcia se situa en 310 casos per 100.000 habitants.

Pel que fa a les restriccions a la mobilitat, aquesta és la situació de les autonomies veïnes una setmana abans del pont:

Catalunya: Aquesta setmana han tornat a obrir els bars i restaurants. S'estableix un confinament municipal per als caps de setmana fins al 7 de desembre. De moment, el govern català no preveu ampliar-lo. Tanmateix, Catalunya continuarà tancada perimetralment fins al 21 de desembre.

Múrcia: Prorroga el confinament perimetral fins al 9 de desembre, així com el dels 45 municipis (quins?, tots?). Durant el pont estaran restringides tant les entrades com les eixides a la regió com la mobilitat a l'interior.

Aragó: Alça els tancaments de les tres capitals aquest dilluns, 30 de novembre, però es mantenen els provincials.

Castella-la Manxa: Manté el tancament fins després del pont. El president de la comunitat, Emiliano García-Page, ha anunciat la voluntat que es reduïsquen les restriccions en totes les poblacions per a afavorir l'activitat econòmica.

Balears: El govern no ha decretat el confinament perimetral. De cara al pont, l'executiu autonòmic ha oferit proves PCR gratuïtes per a aquells que estan residint fora de l'arxipèlag temporalment i viatgen de la península a les illes.

També et pot interessar

stats