PODCAST | Dissenyen un test de detecció de Covid-19 que permet conéixer resultats només en uns minuts

La valenciana Maria Soler participa en aquest projecte, que permet saber la càrrega viral del pacient.

Entrevista a la doctora en bioquímia Maria Soler en Les notícies del migdia
Entrevista a la doctora en bioquímia Maria Soler en Les notícies del migdia

La realització de proves per a la detecció del coronavirus continua sent bàsica mentre no hi haja, a mitjà termini un remei terapèutic, o a més llarg termini una vacuna.

Un equip d’investigació de l’Institut de Nanociència i Nanotecnologia de Barcelona ha dissenyat un test de detecció de Covid-19 semblant al PCR però més ràpid. Mentre que el PCR dona resultats en unes hores, el que està desenvolupant l’organisme tardaria només uns minuts. A més, permet saber la càrrega viral del pacient i determinar en quina fase de la malaltia està.

En aquest equip participa la doctora en bioquímica Maria Soler, nascuda a Potries. En una entrevista a Les notícies del migdia d’À Punt, ha explicat que aquest tipus de test es diferencia dels PCR perquè no segueix els mateixos cicles i que directament detecta l’ADN del virus, cosa que permet saber quanta càrrega vírica hi ha en la mostra.

Soler ha assegurat que la tecnologia ja està desenvolupada perquè ja s’ha emprat per a altres aplicacions mèdiques i ara s’està provant amb els reactius del coronavirus per adaptar la detecció.

Tot i això, ha detallat que per a aquesta pandèmia ja no arribaria, ja que “si tot va bé”, en dos o tres anys podria arribar als hospitals. “La gent ha d’entendre que la ciència té els seus tempos, no podem accelerar la biologia”, ha manifestat.

També et pot interessar