El ple d’Alacant aprova cancel·lar tot el deute municipal amb els bancs

El PSPV-PSOE, Unides Podem i Compromís critiquen que no s’utilitzen els 19 milions de romanent per a pal·liar la crisi del coronavirus.

Retransmissió del ple aquest matí
Retransmissió del ple aquest matí / Ajuntament d'Alacant

El ple de l'Ajuntament d'Alacant ha aprovat aquest dijous la tercera modificació del pressupost de 2020 amb el propòsit de cancel·lar la totalitat del deute municipal contret amb els bancs, que ascendia a més de 18,7 milions.

L’acord ha prosperat per majoria simple, amb el vot favorable de l’equip de govern, compost pel PP i Ciutadans, després de l’abstenció dels dos regidors de Vox. Per la seua part, els tretze regidors del PSPV-PSOE, Unides Podem i Compromís han votat en contra per discrepar de la decisió d’utilitzar els prop de 19 milions del romanent (diners no gastats del pressupost de 2019) a amortitzar deute, en lloc de destinar-lo a atendre l’emergència social.

La regidora d’Hisenda, Lidia López (PP), ha defensat l’acord subratllant que permet a l’Ajuntament deixar d’estar sotmés a la llei d’estabilitat pressupostària davant de la confecció del pressupost de 2021. A més, ha sostingut que, fins ara, el govern espanyol només ha autoritzat dedicar un percentatge d’aquests estalvis municipals a cobrir necessitats socials, mentre continua mantenint la proposta d’utilitzar el conjunt del romanent dels ajuntaments per a finançar despeses del conjunt de l’Estat.

López també ha recordat que el PP ja va acordar l’amortització de part del deute municipal durant el passat mandat, cosa que va permetre cancel·lar el pla d’ajust municipal. Tot, a més de promoure una reducció fiscal, amb una rebaixa lineal de l’IBI del 5%, al costat d’altres bonificacions per a prioritzar el desenvolupament econòmic, la generació d’ocupació i la sostenibilitat.

Els representants de Compromís, Unides Podem i el PSPV-PSOE han expressat el rebuig a la decisió per considerar que aquests fons haurien de mobilitzar-se i dedicar-se a necessitats socials “sense que vagen a parar als bancs”, com ha sostingut el portaveu de la coalició valencianista, Natxo Bellido. El seu homòleg d'Unides Podem, Xavier López, ha seguit la mateixa línia i ha recriminat la falta de diàleg previ respecte a la proposta. Per la seua part, el regidor socialista Miguel Millana ha acusat el bipartit de prendre decisions per a establir contraposicions respecte a altres administracions.

L’alcalde, el popular Luis Barcala, ha ressaltat, per la seua part, que la decisió permet “defensar els interessos dels alacantins” enfront dels interessos d’altres “partits polítics que governen a Espanya”. Barcala ha dit que no poden gastar part dels estalvis en assumptes socials “perquè el govern d’Espanya no li ho permet a cap ajuntament” i ha anunciat que l’ús del romanent de l’administració local per l’executiu espanyol està fent fallida en el consens en la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

També et pot interessar