Els plans del govern espanyol per a reactivar l’economia, que dona per recuperada el 2023

Sánchez fa una crida a totes les forces polítiques perquè “arrimen el muscle” i s’aproven uns pressupostos de l’Estat.

Les mesures que ha presentat Sánchez persegueixen accelerar la recuperació econòmica, després del colp que ha suposat la pandèmia
Les mesures que ha presentat Sánchez persegueixen accelerar la recuperació econòmica, després del colp que ha suposat la pandèmia / Mariscal (Efe)

Un pla estatal de vivenda per a afavorir lloguers assequibles, una injecció econòmica per a la xarxa de rodalies o un pacte d’estat per a modernitzar la justícia. Són algunes de les mesures que ha anunciat aquest dimarts el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la tradicional roda de premsa de tancament del curs polític, que enguany ha estat marcat per la pandèmia.

La bateria d’iniciatives que ha plantejat Sánchez persegueixen la recuperació econòmica després del colp que ha suposat la pandèmia. Segons les seues previsions, el 2021 la recuperació adoptarà un “ritme major”, el 2022 “s’accelerarà” i el 2023 “excedirà la situació d’abans de la crisi”, perquè l’economia haurà donat el salt a la digitalització i la sostenibilitat. Aquesta carrera de fons per la recuperació ja ha començat, segons Pedro Sánchez, amb la reactivació econòmica després de l’estat d’alarma.

A més de les propostes a mitjà termini del govern, en opinió de Pedro Sánchez, els pressupostos generals de l’Estat són l’altra clau de la recuperació econòmica. Per això, ha fet una crida a la resta de forces polítiques perquè els donen suport i “arrimen el muscle”. El cap de l’executiu estatal ha apel·lat al “compromís de tots els partits polítics” per a avançar en la recuperació econòmica i ha anunciat que parlarà amb totes les forces. “No hi haurà límit d’aforament” en els nous pressupostos, ironitzava.

"Mesos durs per davant"

"Queden encara mesos durs per davant, però tirarem avant amb esforç, humilitat i unitat", sentenciava Sánchez. Entre les mesures que ha anunciat el cap de l’executiu espanyol, destaquen:

Reformulació del pla d’habitatge per a afavorir el lloguer “assequible” i impulsar la rehabilitació de vivendes, a més de fomentar la creació d’ocupació en el sector de la construcció.

  • Polítiques actives d’ocupació per a afavorir el treball de qualitat, consolidació dels ERTO com a alternativa als acomiadaments i impuls del diàleg social.
  • Pla d'inversió en infraestructures, que contempla inversions per a millorar la xarxa de rodalies i impulsar el corredor mediterrani.
  • Es donarà llum verda a l’estatut del consumidor electrointensiu, a un nou pla per a internacionalitzar l’economia i a una carta dels drets digitals dels consumidors enfront de les grans corporacions.
  • Pel que fa al sector públic, s'aprovarà el projecte de llei de funció pública per als funcionaris de l'Estat, es desenvoluparà l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic i s’aprovarà un pacte d'estat per a modernitzar la justícia.
  • S'aprovarà un pla estatal d'R+D+I, es dissenyarà una nova estratègia en l’àmbit científic i estratègic per als anys 2021-2027.
  • Es duran a terme diverses mesures per a afrontar el repte demogràfic, entre les quals destaca un pla d’igualtat.
  • Iniciatives adreçades a la protecció dels consumidors, com ara un reial decret sobre el joc, la revisió de la fiscalitat sobre els aliments i la creació de la figura del consumidor vulnerable.
  • Aprovació d’un decret llei sobre la memòria democràtica.

La reforma fiscal, en canvi, queda fora -per ara- dels plans del govern espanyol. La pujada d’alguns impostos per a tindre “una recaptació molt més sostenible i estable al llarg del cicle econòmic" s’escometrà quan es consolide la recuperació i es recobren els nivells d’abans de la crisi, segons ha admés el president Sánchez.

També et pot interessar